bemanning

Lönetillägg – men bara tillfälligt

Lönetillägg – men bara tillfälligt
Problemen vid förlossningen i Växjö fortsätter. Åtta barnmorskor har sagt upp sig sedan i somras. Arkivbild: Mostphotos

Barnmorskorna i Växjö ska få ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden, har arbetsgivaren bestämt. Med det hoppas man kunna stoppa flykten av barnmorskor. Men tillägget gäller bara i högst två år.

15 november 2017

Sedan i somras har åtta barnmorskor sagt upp sig från förlossningen i Växjö. Arbetssituationen är hårt pressad för dem som jobbar kvar.

Nu har Region Kronoberg därför beslutat om ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden för dem som är kvar så att inte fler ska säga upp sig, berättar SVT Nyheter Småland.

Kritik från barnmorskorna

Beslutet kritiseras hårt av barnmorskorna och Vårdförbundet. Lönetillägget gäller nämligen bara tillfälligt. När bemanningen är bättre igen, och senast om två år, tas tillägget bort.

Barnmorskan Bodil Christensson är kritisk:

– Vem kommer hit och jobbar hos oss med vetskapen att du får 3 000 extra i månaden i max två år, men det kan försvinna i morgon om det dyker upp tillräckligt många barnmorskor. Det är kanske något som man trodde skulle få oss att bli nöjda, men målet är inte att jag ska få mer pengar i min ficka utan att vi ska bli fler som vill jobba här, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Hänvisar till löneöversyn

Vårdförbundet vill se en långsiktig höjning av lönerna, men enligt Anna Fransson (S) som är ordförande i regionstyrelsen är det något som kan bli aktuellt tidigast nästa år.

– Vi kommer att göra en årlig löneöversyn under 2018. Då kommer vi att prioritera olika grupper och jag tror säkert att barnmorskorna kommer finnas med bland dem, men jag kan inte föregå den årlig löneöversynen, säger Anna Fransson, till SVT Nyheter Småland.

Vårdfokus har tidigare berättat om den besvärliga situationen på förlossningen i Växjö. Inför sommaren krävde barnmorskorna 5 000 kronor extra i grundlön för att ställa upp och ta extrapass. Det fick de inte, utan blev istället beordrade.

Läs också: Barnmorskor kräver 5 000 mer i lön för att ställa upp i sommar

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida