Västerbotten

Tvisten om barnmorskornas kortade semestrar nära avslut

Tvisten om barnmorskornas kortade semestrar nära avslut
Gunnar Sundin hoppas att tvisteförhandlingen om barnmorskornas semester snart är över.

På måndag kan tvisten som handlar om att barnmorskorna i Västerbotten endast ska få tre veckors semester i sommar vara över. Troligen beviljas de skadestånd, men de kommer knappast att få längre semestrar.

– Vi är nästan klara men har inte riktigt hunnit ända fram. Vi fick ett nytt bud av arbetsgivaren i går kväll. Vad det innehåller kan jag inte säga, men vi ska träffa barnmorskorna för att höra vad de säger om det. På måndag förmiddag återupptas förhandlingarna igen, säger förbundsombudsmannen Gunnar Sundin vid Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.

Som Vårdfokus tidigare berättat beslutade sjukvårdsdirektören i Västerbottens läns landsting i slutet av april att barnmorskorna på förlossningsenheterna i Lycksele, Skellefteå och Umeå i år endast kommer att få ta ut max tre veckors sammanhängande sommarsemester.

Kom som en chock

Beskedet kom som en chock för såväl barnmorskorna som Vårdförbundet. Ingen hade förberett personalen på beskedet och några förhandlingar med Vårdförbundet hade inte skett innan beslutet togs.

För barnmorskorna i Skellefteå har landstingsledningen tagit tillbaka beslutet eftersom deras semestrar redan var klara innan beskedet kom. Däremot kvarstår beslutet för de barnmorskor och sjuksköterskor som arbetar inom förlossningsvården i Lycksele och Umeå.

Vårdförbundet i Västerbotten begärde omgående en lokal tvisteförhandling med arbetsgivaren. Totalt har förbundet krävt 30 miljoner kronor i skadestånd.

Vårdförbundet anser dels att landstingets beslut bryter mot semesterlagens krav på fyra veckors sammanhängande semester, dels att landstinget brutit mot förhandlingsskyldigheten i och med att facket inte kontaktades innan beslutet togs.

Slutade i oenighet

När det gäller den senare frågan om förhandlingsskyldigheten har förhandlingarna avslutats i oenighet. Den frågan kommer därför att drivas i en central förhandling mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Vårdförbundet har krävt 500 000 kronor i skadestånd.

Det som återstår att lösa på lokal nivå är barnmorskornas rätt till fyra veckors sammanhängande semester.

– Jag tycker att det ser lovande ut. Jag tror på att vi kommer att nå en överenskommelse på måndag, säger Gunnar Sundin.

Han tror inte att man kommer att lyckas övertala arbetsgivaren om att alla ska ha fyra veckor sammahängande semester. Däremot tror han att att de barnmorskor och sjuksköterskor som bara får tre veckor kommer att kompenseras ekonomiskt.

Vårdförbundets krav är att varje medlem som drabbas ska kompenseras med ett ekonomiskt och allmänt skadestånd på totalt 200 000 kronor. Utöver det har Vårdförbundet krävt ett skadestånd på 500 000 kronor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida