förlossningsvård

Många protesterar mot nedläggning av Södra BB

Många protesterar mot nedläggning av Södra BB
Södersjukhuset vill omorganisera och slå ihop Södra BB med sjukhusets förlossningsklinik. Förslaget har väckt en våg av upprörda protester. Arkivbild: Mostphotos

Flera tusen har redan skrivit på en namninsamling och politiker från båda blocken är kritiska till förslaget.

Vid lunchtid på tisdagen hade över 4 000 personer skrivit under namninsamlingen ”Rädda Södra BB”.

I uppropet står det bland annat: ”I en omorganisation av kvinnokliniken väljer ledningen för Södersjukhuset att lägga ner Södra BB. Istället borde alla Sveriges kvinnor få del av den framgångsrika och av familjerna så uppskattade vårdformen. Det borde finnas fler Södra BB runt om i landet.”

Namninsamlingen har startats av barnmorskor och fackligt förtroendevalda för Vårdförbundet på Södra BB.

Vill sprida arbetssättet

Under dagen har det också kommit många politiska protester mot förslaget från ledningen för kvinnokliniken på Södersjukhuset. Socialdemokraterna som är i opposition i landstinget kräver att den styrande Alliansen stoppar förslaget.

– Alla har rätt till trygg förlossning. Att tillåta stängning av Södra BB är att sänka ambitionerna för förlossningsvården. Jag vill istället se att den framgångsrika verksamheten sprids till fler sjukhus och föreslagit en barnmorskeledd mottagning på Karolinska Huddinge, säger Dag Larsson, oppositionssjukvårdslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Stödjer Södra BB

Det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD) har också gått ut och sagt att hon vill stoppa stängningen.

– Jag blev väldigt oroad när jag hörde nyheten. Vi har varit väldigt tydliga från politiskt håll att vi vill stödja Södra BB och alla förlossningskliniker som arbetar på det sättet med barnmorskeledda enheter, säger Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, till DN.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida