Barnmorskefallet

”Min åtalade kollega lever en mardröm”

”Min åtalade kollega lever en mardröm”
Dorieth Sone Zidaric, barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet på Danderyds sjukhus förlossning. Foto: Leni Weilenmann

Ett barn dog efter en kaotisk förlossning där barnmorskan gav fel läkemedel. Att hon nu behöver stå till svars i domstol för ett misstag i yrket provocerar och oroar många.

Alla som är samlade i rättssalen i Attunda tingsrätt är överens om att händelsen är djupt tragisk. För föräldrarna har den traumatiska förlossningen och att förlora sin son inneburit ett stort lidande, som bara fortsätter.

Men att en barnmorska ska kunna bli betraktad som en brottsling och riskera att dömas för ett misstag gjort i yrket, det ifrågasätts samtidigt av många i yrkeskåren.

Stress och oro

Vårdfokus webbartiklar som delas på Facebook har kommenterats av sjuksköterskor och barnmorskor som beskriver sina känslor.

”Hemskt att det ska vara sån ’häxjakt’. Hoppas ledning och organisation tar ansvar och står bakom denna ensamma barnmorska! Det kunde varit vem som helst av oss . . . Syftar på de arbetspass där det ställs orimliga krav och man vrider ut och in på sig för att alla ska få god vård!”, skriver någon.

”Hoppas de hittar och åtgärdar systemfelet”, kommenterar en annan.

Någon vill också problematisera:

”Problemet var väl inte att hen gjorde fel, men hade hen sagt till direkt hade barnet kunna snittas ut och sannolikt överlevt.”

Kolleger på plats

Barnmorskans egna kolleger följer rättegången och diskuterar i en nätgrupp.

– Hela barnmorskekåren undrar vad som ska hända i rättegången. Om hon döms tror jag många av oss kommer att dra öronen åt oss och fråga oss själva om det är värt att jobba med detta. Ska man inte kunna göra ett fel utan att åka dit privat, säger Ellinor Andersson, barnmorska på Danderyds förlossning.

Hon var själv på plats under den första rättegångsdagen för att stötta sin kollega och vän i den utsatta situationen. Hon är mammaledig, har med sig sitt barn och beskriver sig själv som ganska cool vad gäller jobbpress.

– Men vår arbetsplats är oerhört stressig. Vi har sagt till länge, men ingen ser eller hör oss. Vi ber om hjälp. Men även om vi vet att det kommer att vara kaos på jobbet måste vi gå dit. Det finns inget annat att göra för kvinnorna måste ju få komma och föda och då behövs vi, säger hon.

Lever en mardröm

På plats under rättegången finns också barnmorskans fackliga ombud, Dorieth Sone Zidaric, själv barnmorska på Danderyds sjukhus förlossning och förtroendevald i Vårdförbundet.

Hon anser att det är sjukhusets ledning som ska lastas för en sådan här händelse, eftersom det är deras ansvar att skapa rätt förutsättningar för personalen att kunna göra sitt jobb, och att det är fel att ge barnmorskan hela skulden.

– Min åtalade kollega lever en mardröm nu, det är det jag kan säga.

Detta har hänt:

  • Våren 2014 äger en kaosartad förlossning rum på Danderyds sjukhus.
  • Mamman blir igångsatt men förlossningen fortskrider inte som den ska och ett ultraljud visar att barnet ligger i sätesläge.
  • Läkaren ordinerar Bricanyl, som är värkhämmande, och bokar tid för kejsarsnitt.
  • Då förväxlar den åtalade barnmorskan läkemedel. Hon ger en stor dos Oxytocin, som är värkstimulerande, upptäcker vad hon gjort men berättar inte genast för sina kolleger om misstaget.
  • Förlossningen slutar i kaos och meningarna går isär om vad som hände. Barnet kommer ut livlöst och dör 17 dagar senare av skador i mag-tarmkanalen och grava hjärnskador.
  • Barnmorskan står åtalad för vållande till annans död på grund av oaktsamhet. Hon erkänner misstaget, men nekar till brott.
  • Rättegången pågår under tre dagar i Attunda tingsrätt utanför Stockholm.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida