Förlossningsvård

Min Barnmorska startar i Södertälje: ”Många har okunskap om hur det är att föda barn i Sverige”

Min Barnmorska startar i Södertälje: ”Många har okunskap om hur det är att föda barn i Sverige”
Barnmorskan Maja von Hofsten och enhetschef Ulrika Sjöstrand på Min barnmorska Södertälje. Foto: Sanna Björkman.

Med fokus på utrikesfödda, förlossningsrädda och kvinnor med extra vårdbehov kan Södertälje sjukhus nu erbjuda kontinuerligt stöd under graviditet, förlossning och eftervård. ”Det är positivt för kvinnorna och för mig som barnmorska” säger Maja von Hofsten.

Att utlandsfödda kvinnor har ökad risk för ohälsa under graviditet och förlossning är väl känt. Forskningen visar bland annat att de har högre risk för att föda för tidigt och att barnet dör i magen.

När kontinuitetsmodellen Min Barnmorska nu startar i Södertälje, där över hälften av befolkningen har migrantbakgrund, är det ingen slump att målgruppen främst är utlandsfödda kvinnor, utöver förlossningsrädda och kvinnor med ökat vårdbehov.

– Många av kvinnorna har stor okunskap om hur det är att föda barn i Sverige och vet inte vad de kan förvänta sig. Om vi kan skapa en relation tidigt under graviditeten hoppas vi att de ska känna sig tryggare, säger Maja von Hofsten, som har varit projektledare.

Bygga trygga relationer

Som barnmorska är det just det hon ser framemot mest – att få tid att skapa relation till den födande och familjen. Efter åtta år på förlossningen på Södertälje sjukhus vet hon hur viktigt det är för vården. Nu kommer hon kunna följa den födande under graviditeten, förlossningen och den första veckan efter att barnet är fött. Barnmorskan kommer att kunna göra hembesök när förlossningen startar, under latensfasen, och även när barnet är fött.

– Det är positivt för kvinnan och för mig som barnmorska. Jag tycker det ska bli kul och spännande, säger Maja von Hofsten.

Sedan starten i september arbetar tre barnmorskor på Min Barnmorska i Södertälje. Egentligen ska de vara sex kollegor, men enhetschef Ulrika Sjöstrand har fått kämpa med rekryteringen. För samtidigt som många barnmorskor lockas av att arbeta med kontinuerligt stöd passar det inte alla.

– Vi behöver barnmorskor med erfarenhet som kan arbeta självständigt. För att kunna trygga kvinnorna behöver man vara trygg i sin roll. Vi har också en inställelsetid på en timme och det fungerar inte om man bor på andra sidan om stan, säger Ulrika Sjöstrand.

Arbete med beredskap

Barnmorskorna är schemalagda med beredskap var tredje helg. När det är dags för en kvinna att föda hör hon eller hennes partner av sig till barnmorskan som sedan möter upp på sjukhuset. Barnmorskorna följer arbetstidslagen och kommer inte att tulla på reglerna om dygnsvila. Drar en förlossning ut på tiden blir de avlösta av den ordinarie personalen på avdelningen.

Fram till i dag har drygt 25 kvinnor skrivits in och i mitten av november föddes den första Min Barnmorska Södertälje-bebisen.

Mer om Min barnmorska

En barnmorskeledd kontinuitetsmodell, caseload-midwifery, som startade på Karolinska sjukhuset i Huddinge 2019.

Ett team av barnmorskor delar helhetsansvar för vården för en grupp gravida kvinnor – från inskrivningsbesöket på mödravården, genom förlossning och sedan eftervård. ”Min barnmorska” på Huddinge sjukhus riktar sig främst till förlossningsrädda kvinnor, men tar också emot andra gravida i mån av plats.

Caseload-modellen har utvärderats internationellt i större vetenskapliga studier, där den visat sig kunna minska antalet kejsarsnitt. I en utvärdering av projektet ”Min barnmorska” på Karolinska såg man också färre interventioner som epiduralbedövningar och värkförstärkande dropp jämfört med kvinnor inom standardvård. Och kvinnorna själva uttryckte att de var nöjda med vården – de kände sig sedda och trygga. Liknande resultat sågs i forskning från projektet ”Barnmorska hela vägen” i Sollefteå.

Kontinuitetsmodeller finns även i andra delar av landet, som i Dalarna, Skåne och Västra Götaland.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida