Förlossningsvård

Nya barnmorskor väljer bort förlossningen

Nya barnmorskor väljer bort förlossningen
Elsa Hedene tror inte att hon är mentalt redo att börja jobba som barnmorska under de omständigheter som råder, utan väljer att avvakta till efter sommaren. Foto: Privat

Den ökade pressen inom förlossningsvården i Stockholm får blivande barnmorskor att gå tillbaka till sina jobb som sjuksköterskor i sommar. En av dem är Elsa Hedene.

Som Vårdfokus skrev om i går pågår en omfattande rekrytering av barnmorskor i Stocholm för att täcka upp för de utökade förlossningsplatserna när BB Sophia stänger. Chefsbarnmorskan Maria Hedström vid Södertälje sjukhus uttryckte oro över att färre nyutexaminerade barnmorskor sökt arbete hos dem i år.

Att den blivande barnmorskan Elsa Hedene väljer bort ett jobb på förlossningen beror på flera orsaker. Under den tre terminer långa utbildningen till barnmorska har hon hela tiden haft siktet inställt på att börja arbeta på en förlossningsavdelning när hon blir klar. Att bistå kvinnor vid födsel är grunden i yrket och hon är mån om att förfina sina kunskaper. Tidigare i vår sökte hon således ett jobb på förlossningen, men valde sedan att dra sig ur.

Vill avvakta

– På grund av det rådande läget inom förlossningsvården i Stockholm vill jag inte göra det nu. Det finns inga garantier att jag får ordentligt introduktion, semester eller fast tjänst i höst. Och hur ska jag klara av allt ansvar. Då väljer jag att stå över och låta sommaren passera för att se hur det går, säger Elsa Hedene.

I stället går hon tillbaka till sitt jobb som sjuksköterska på barnkirurgen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i sommar. Det är hon inte ensam om. Bland hennes 39 kurskamrater vid Karolinska Institutet känner hon till minst tio till som väljer bort barnmorskeyrket i sommar.

Inte bara personligt

För Elsa handlar det också om ett yrkesetiskt och politiskt ställningstagande.

– Jag kan inte stå för en vård som sker på löpande band, där man ska ha hand om två till tre födande kvinnor samtidigt. Eller behöva be kvinnan stanna hemma så länge att hon riskerar att föda i bilen på väg in till sjukhuset. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida