förlossningsvården

”Nästa sommar hoppas jag slippa prata om kris”

”Nästa sommar hoppas jag slippa prata om kris”
Jane Stegring tycker att det var ett bra möte om förlossningsvården i Stockholm som hölls i går.

Vårdförbundets Jane Stegring är försiktigt optimistisk efter gårdagens möte med chefer och personal från förlossningsvården i Stockholm.

– Det var ett bra möte. Även om vi inte kom fram till några lösningar i går så har vi skapat en gemensam bild av situationen, en plattform att utgå ifrån. Det behövs både inför denna sommar och för framtiden, säger Jane Stegring, vice ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

I nuläget vill hon inte nämna några namn på de som var med på mötet, men berättar att det fanns representanter från landstingsledningen, verksamhetschefer, chefsbarnmorskor och förtroendevalda.

– Det var inte alla inbjudna som kom, men alla roller fanns representerade och de kommer att ta med sig det vi pratade om till sina kolleger, säger Jane Stegring.

Till nästa möte, om drygt en månad, kommer arbetsgivarna att få presentera hur de planerar att sommaren ska fungera. Vårdförbundet framförde bland annat att de vill ha chefer på plats under hela sommaren. Det behövs till exempel för att barnmorskor inte ska fastna i telefonen för att ringa in personal.

– Jag gick hem med en genuint positiv känsla. Förhoppningsvis är vi något på spåren och det blev tydligt att det finns en vilja hos alla inblandade att det ska bli bättre. Nu är vi på bottenplanet och måste uppåt. Det är skarpt läge inför denna sommar, men vi måste också diskutera hur vi gör längre fram. Nästa sommar vill jag slippa säga att vården är i kris – igen, säger Jane Stegring.

Till hösten kommer fler aktörer att bjudas in för att diskutera en fungerande förlossningsvård i länet, bland annat neonatalvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida