Semestertips

Nyfiken på barnmorskehistoria?

Nyfiken på barnmorskehistoria?
Barnmorskan Madeleine Kilsbeck är en av femton kolleger som turas om att berätta om sitt yrke i ett historiskt perspektiv på Skansen. Foto: Lars Nyman.

Befinner du dig i Stockholm i sommar och har en stund över har du möjlighet att lära dig mer om ett av Sveriges äldsta kvinnoyrken på Skansen. Eller ska du till Wien? Där finns världens första, och troligtvis enda, preventivmedels- och abortmuseum.

Från jordemoder till dagens medikaliserade förlossningsvård – barnmorskeyrket har förändrats genom åren. För den som vill veta mer om yrket och om kvinnohälsovårdens utveckling ger Vårdfokus tips på ett par utflyktsmål.

Barnmorska på Skansen, Stockholm

Vad: Ett femtontal riktiga barnmorskor turas om att spela rollen som deras historiska kollega Hilda Ebba Andersson. Hon är på väg till statarlängan för en hemförlossning i början av 1920-talet. I tidstypiska kläder och med verkliga attribut tar Hilda med dig på en resa genom det svenska barnmorskehistorien.

Var: Skansen

Öppettider: De guidande barnmorskorna är oftast i Statarlängan på lördagar och söndagar mellan kl 11-16. Se Skansens hemsida för detaljerad info http://www.skansen.se/sv/barnmorskan-p%C3%A5-skansen

Inträde: 220 kr för vuxen, 190 kr för pensionär/student. 60 kr för barn 4-16 år.

Kuriosa: Ramberättelsen om barnmorska Hilda Ebba Andersson har skapats av Pia Höijeberg, barnmorska och författare, som skrivit flera böcker om barnmorskeyrkets historia.

Läs mer: Barnmorskan har flyttat in på Skansen

ÖSTERRIKE

Preventivmedels- och abortmuseum, Wien

Vad: Världens första och enda museum som visar hur människan genom århundranden försökt att kontrollera fertiliteten med mer eller mindre effektiva metoder. Startades av den österriska gynekologen Christian Fiala och har som mål att ge en ökad kulturell kunskap kring sambandet mellan sexualitet och fertilitet.

Var: Mariahilfergürtel 37, Wien

Öppettider: Onsdag till söndag kl 14-18

Inträde: Fritt

Mer info: http://en.muvs.org/museum/presse/

Kuriosa: Här finns över 6 000 föremål inklusive böcker, artiklar och affischer som på olika sätt är relaterade till preventivmedel och abort, från de första spiralerna till fosterdrivande örter och vakuumsugar. 

Har du fler tips på barnmorskerealterade utflyktsmål? Mejla gärna redaktionen på info@vardfokus.se.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida