Besparingar

Ockupationen av BB i Sollefteå fortsätter

Ockupationen av BB i Sollefteå fortsätter
Stora som små deltar i ockupationen av BB vid sjukhuset i Sollefteå. Foto: TT

I går kväll kom flera hundra personer till sjukhuset för att protestera mot stängningen av förlossningen. 18 övernattade i lokalerna och säger att de ska fortsätta protesten.

31 januari 2017

De har sovit obekvämt på bänkar och upplåsbara madrasser, men på en fråga från SVT Västernorrland om hur långvarig ockupationen kan bli svarar en av ockupanterna: ”Vi är ett tjurigt folk så det blir nog länge”.

I dag stängs BB vid Sollefteå sjukhus och de kvinnor som ska föda får i stället åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall, som ligger ett tiotal mil bort. Beslutet har väckt mycket ilska hos befolkningen och en av dem som nu protesterar är Anna Marica Ek som födde sin son där för två veckor sedan.

– Det här är för jävligt och det är därför jag dragit ihop den här ockupationen, jag vet inte annars vad som biter på våra landstingspolitiker, säger hon till TT.

Barnmorskan Karin Leiknes tycker synd om de som bor i trakten.

– Ingen vet när en förlossning startar, eller hur det startar. Det är ett osäkert kort, säger hon till P4 Västernorrland.

Nedläggningen beslutades av landstingspolitikerna i höstas och är tänkt att ge en årlig besparing på drygt 15 miljoner kronor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida