sexuell och reproduktiv hälsa

Oönskade graviditeter med omdiskuterad app

Oönskade graviditeter med omdiskuterad app
Appen Naturalcycles har omtalats som ett naturligt och hormonfritt preventivmedel.

Södersjukhuset har anmält 44 oönskade graviditeter till Läkemedelsverket där kvinnor använt appen Natural Cycles. Appen är ett godkänt preventivmedel som mäter menstruationscykeln. På appens hemsida skriver man att preventivmedlet är fritt från biverkningar.

11 januari 2018

– Vi är skyldiga att anmäla alla biverkningar, så som graviditeter, till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

Nyligen godkänd

Den omdiskuterade preventivmedelsappen blev godkänd i hela Europa för snart ett år sedan. Enligt företaget bakom appen är den i princip lika säker som p-piller om den används på rätt sätt.

Läs också: Omdiskuterad mobilapp godkänd som preventivmedel

Kvinnan mäter sin temperatur varje morgon och baserat på resultaten räknar appen ut när det är säkert att ha sex.

Barnmorskan Carina Montin säger till Nyhetsbyrån Siren att appen är särskilt populär bland unga kvinnor.

Hormonfritt alternativ

– Preventivmedlet kan vara tilltalande eftersom den inte omfattar någon hormonbehandling. Det kan vara en alternativ metod för kvinnor som har provat olika hormonella preventivmetoder innan. För att använda appen krävs en regelbunden menscykel, vilket många kvinnor inte har samt att man följer instruktionerna noga för att fungera som tänkt, påpekar hon.

Förutom 44 anmälningar från Södersjukhuset har Läkemedelsverket hittills fått in ytterligare nio anmälningar från sjukvården på andra håll i landet och från enskilda.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida