preventivmedel

Över 100 anmälningar mot p-app

Över 100 anmälningar mot p-app
Appen Natural cycles har omtalats som ett naturligt och hormonfritt preventivmedel.

Den omdiskuterade preventivmedelsappen Natural cycles har hittills anmälts 108 gånger av vårdgivare efter oönskade graviditeter, uppger Läkemedelsverket.

Ungdomsmottagningen i Tanums kommun är den senaste i raden av anmälande kliniker. De rekommenderar den inte till sina patienter.

– Vi vet inte om appen är lika säker som kopparspiral eller hormonella preventivmedel, säger Vanda Oskarsson, chef på ungdomsmottagningarna i Västra Fyrbodal till Nyhetsbyrån Siren.

Godkändes för ett år sedan

Preventivmedelsappen Natural cycles blev godkänd i hela Europa för drygt ett år sedan. Enligt företaget bakom appen är den i princip lika säker som p-piller om den används på rätt sätt.

Läs också: Omdiskuterad mobilapp godkänd som preventivmedel

Kvinnan mäter sin temperatur varje morgon och baserat på resultaten räknar appen ut när det är säkert att ha sex.

Men nu anmäls alltså p-appen av flera sjukhus och kliniker runt om i Sverige. Södersjukhuset i Stockholm står för 68 av anmälningar, uppger nyhetsbyrån Siren.

Granskas av Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har påbörjat ett tillsynsärende för att avgöra om antalet oönskade graviditeter motsvarar uppgifterna i de studier som gjordes innan produkten släpptes ut på marknaden. Tillsynen bygger på de anmälningar som görs till myndigheten samt information om antalet användare från företaget.

– Vi bedömer att vi behöver minst ett halvårs data för att få säkra siffror över antalet oönskade graviditeter baserat på antal användare, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Granskningen väntas bli klar någon gång efter sommaren.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida