forskning

Rekommenderar gravida att sova på sidan

Rekommenderar gravida att sova på sidan
Nu kommer ännu en studie som visar att sova på sidan kan minska risken att barnet dör under slutet av graviditeten. Arkivbild: Mostphotos

Nu kommer ännu en studie som visar att om kvinnan sover på rygg i slutet av graviditeten ökar risken att föda ett dödfött barn. Barnmorskan och forskaren Ingela Rådestad tycker det kan vara dags för en informationskampanj.

27 november 2017

Vårdfokus har tidigare berättat om en studie från Nya Zeeland som visar att både fosterrörelser och hjärtfrekvens minskade när mamman låg på rygg.

I förra veckan publicerades en brittisk studie i tidskriften BJOG där forskarna genom intervjuer tagit reda på sovställningen hos kvinnor som förlorat ett barn under tredje trimestern. Deras sovställning jämfördes med en kontrollgrupp som bestod av kvinnor i lika långt framskriden graviditet.

Intervjuades om sovställning

I studien intervjuades 291 brittiska kvinnor som förlorat ett barn och 733 kvinnor i kontrollgruppen. Kvinnorna intervjuades så snart som möjligt efter att deras barn dött.

Resultaten visar att de som hade förlorat ett barn hade 2,3 gånger så ofta sovit i ryggläge natten innan fostret sedan konstaterades vara dött.

Den här studien styrker resultaten från Nya Zeeland och tidigare mindre studier på området. Ingela Rådestad, som är barnmorska och professor i omvårdnadsvetenskap, anser att det nu finns så pass starka data att man bör fundera på en informationskampanj till gravida i Sverige om att sova på sidan.

Kampanjer i andra länder

– Man har redan sett på Nya Zeeland att förekomsten av dödfödda har sjunkit sedan de började informera från de tidigare studierna. Och nu startar man en kampanj i England där man går ut med filmer och informerar gravida om vikten av att inte sova på rygg, säger Ingela Rådestad till Dagens Medicin.

En av forskarna bakom studien är barnläkaren Ed Mitchell, professor i pediatrik vid Aucklands universitet i Nya Zeeland, som stod för den banbrytande upptäckten på 1990-talet att bebisar ska sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Fakta

Enligt forskarna kan risken med ryggläge förklaras av att det orsakar ett tryck på mammans blodkärl som leder till en minskning av hjärtminutvolymen vilket påverkar blodförsörjningen till barnet och ökar risken för syrebrist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida