Sommar 2014. Skåne har lärt av förra årets misstag

Sommar 2014. Skåne har lärt av förra årets misstag
I Skåne ska födande kvinnor förhoppningsvis inte behöva skickas runt på samma sätt som förra sommaren. Arkivbild: Mostphotos

Förra sommaren var krisen i den skånska förlossningsvården en följetong i medierna. Nu ser det betydligt bättre ut.

Det är ett flertal åtgärder som gör att de barnafödande kvinnorna i Skåne kan känna sig betydligt tryggare den här sommaren.

  • Nyutexaminerade barnmorskor har tillsvidareanställts i god tid.
  • Lönesatsningar har gjorts, med extra pengar till de som har rotationstjänster.
  • Danska barnmorskor har rekryterats redan under våren för vikariat och tillsvidaretjänster.
  • Timanställda barnmorskor vikarierar under hela eller delar av sommaren.
  • Som sista utväg kommer det också krävas att medarbetare tar några extrapass.

Brister åtgärdade

– Vi tror att vi kommer att kunna bemanna de flesta arbetspassen i Lund, men på enstaka pass kan det förekomma en lägre bemanning. I Malmö ska vi kunna bemanna alla arbetspass fullt ut, säger områdeschef Anki Eriksson Herzog.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, öppnade ett särskilt tillsynsärende om förlossningsvården i Skåne efter förra sommarens kaos. Nu konstaterar både Ivo och Arbetsmiljöverket att bristerna har åtgärdats och avslutar sina granskningar.

Allvarlig kris i Borås

Men det ser inte alls lika bra ut på andra håll inom förlossningsvården i Sverige. I Borås fattas omkring 200 arbetspass i sommar, skriver Borås tidning i dag.

Redan tidigt i våras stod det klart att sommarens många luckor kunde fyllas av den befintliga personalen. Barnmorskorna kunde tänka sig att gå in och ta extrapass mot ersättning, men regionledningen har inte gått med på det förrän denna vecka. Och kvinnoklinikens verksamhetschef Serney Bööj är mycket kritisk till att beskedet dröjt så länge.

– Jag tycker inte det är rimligt att vänta till kvart över tolv med besked i en så avgörande fråga, säger hon till Borås tidning.

Kräver nationellt ansvar

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är också mycket kritisk mot landstingens nödlösningar och den dåliga planeringen när det gäller förlossningsvården. I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver hon tillsammans med Barnmorskeförbundets vice ordförande Eva Nordlund att det är oacceptabelt att bolla blivande mammor hit och dit.

De anser att bristen på barnmorskor nu visar sig i hela landet och att det krävs ett nationellt ansvar för förlossningsvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida