it i vården

Stöd via skype när amningen krånglar

Stöd via skype när amningen krånglar
Rätt sugteknik, utdrivning av mjölk och avslappnad mamma. Det är mycket som ska stämma innan amningen fungerar och många kvinnor kan behöva hjälp på vägen. Arkivbild: Mostphotos

Barnmorskan Carina Rylander har startat den första tjänsten för nyblivna mammor som behöver amningsstöd och råd över nätet. När amningen krånglar är tillgängligheten till vården viktig.

Socialstyrelsens rapport om vården efter förlossning, som kom förra veckan, pekar bland annat på att psykisk ohälsa och amningsproblem missas i vården. Många kvinnor åker hem innan amningen etablerats och det är otydligt vart kvinnor som upplever besvär ska vända sig efter utskrivning från bb. Det är en bild som bekräftas av barnmorskan Carina Rylander.

– Att amma är inte alltid enkelt och alla barn är olika, det vet alla mammor som har flera barn. Det är ett jobb man måste göra tillsammans och det kan ta tid, säger barnmorskan Carina Rylander.

Personligt stöd

Hon arbetar vid Danderyds sjukhus och träffar dagligen kvinnor som behöver hjälp med amningen på olika sätt. Det kan handla om allt från smärtande bröst till mjölkstockning och dålig viktuppgång hos bebisen. Tillsammans med ett par kolleger startade hon för åtta år sedan företaget Babyz of Sweden som bland annat ordnar föräldrakurser och amningsutbildningar. Verksamheten har utvecklats genom åren och erbjuder numera personlig amningsrådgivning via telefon, mejl eller skype.

– Att kunna se hur kvinnan ammar sin bebis underlättar otroligt mycket. Det blir enklare att ge konkreta råd. Med hjälp av ett lösbröst och en docka kan jag visa hur bebisen får ett bra tag om bröstet och ge tips på olika amningsställningar. Det finns så mycket man kan göra för att underlätta och ofta kan det räcka med de enklaste tipsen. Det viktigaste är att kvinnan känner sig avslappnad, låter axlarna komma ner, då frisätts hormonet oxytocin som stimulerar så väl mjölkproduktion som utdrivningsreflex, säger hon.

Barnmorskan Carina Rylander.

När en mamma hör av sig till Babyz of Sweden tar någon av de tre barnmorskorna kontakt med henne oftast inom några timmar. Barnmorskorna tjänstgör inte enligt något speciellt schema utan stämmer av med varandra vem som har möjlighet att ta samtalet. Ofta är de tillgängliga under helger och sena kvällar och konsultationen kostar 250 kronor per tillfälle. Om kvinnorna behöver medicinsk hjälp hänvisar barnmorskorna vidare till vården.

Amning behöver förberedas

Carina Rylander tror att det är lätt att amningen hamnar i skymundan när vården är fokuserad på födandet. Det gör att många kvinnor är dåligt förberedda på vad som ska hända efter förlossningen.

– Det handlar både om att kvinnan och hennes partner inte alltid är mottagliga för samtal om amning under graviditeten, men också om att vi barnmorskor behöver trycka mer på betydelsen av att ha tänkt till kring amningen innan bebisen kommer. Vi kan också prata om hur man kan förbereda brösten genom handstimulering, lära sig avslappning och vikten av hudkontakt. Det handlar inte om att alla måste amma, men att erbjuda bra information till familjen.

Olika aktörer försvårar

Även Anette Ekström, barnmorska och professor i omvårdnad vid högskolan i Skövde, känner igen att det finns ett glapp i vården efter förlossningen. Hon menar att det behövs mer samarbete mellan mödravården, bb och barnhälsovården.

– De olika organisationerna primärvård, landsting och sedan primärvård igen ser främst till sitt eget ansvarsområde. När mödravården sparar in på föräldrautbildning märks det i barnhälsovården. Föräldrarna behöver det stöd de efterfrågar kring amning oavsett var de befinner sig i vårdkedjan, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida