Glesbygdspatienter tar sina prover själva i nytt hälsorum

Västerbotten inviger hälsorummet i Slussfors byskola där invånarna kan hålla koll på sitt blodtryck och blodsocker. Se filmen om hur det går till.

Landstinget i Västerbotten planerar att öppna så kallade virtuella hälsorum på flera glesbygdsorter där invånarna har långt till närmaste vårdcentral.

Det första hälsorummet har nu öppnat i byskolan i Slussfors som ligger mitt emellan Storuman och Tärnaby med 6-7 mil till båda orterna. Där kan patienterna ta blodtryck, kolla blodvärden och blodsocker. Analysen görs direkt och resultaten skickas digitalt till sjukstugan i Storuman.

De patienter som har blodförtunnande läkemedel kan också kontrollera sina INR-värden och efter svar från doktorn ska medicineringen snabbt kunna justeras.

Testar ny teknik

Men hälsorummen är inte något färdigt koncept utan ska hela tiden utvecklas, ny teknik testas och utvärderas.

– Tekniskt sett ligger vi i framkant och medicintekniska företag ligger på för att få testa sina utrustningar här, säger Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Kan finnas överallt

Vårdfokus har tidigare berättat om utvecklingen av glesbygdsmedicin i Västerbotten och hur man planerar att använda ny teknik för att kunna ge befolkningen i de här områdena en bra service. Men tekniken kan användas även på andra håll, menar Peter Berggren.

– Om tio år kanske man har sådana här hälsorum lite här och där. Kanske finns de på flygplatser, kanske i länder där sjukvården inte är så väl utvecklad. Men det är viktigt att det fungerar med säkerheten, säger Peter Berggren.

Utbildar patienterna

De patientdata som hanteras på distans säkras på olika vis genom särskilda id-kort eller id-nummer som inte kan kopplas till personnummer. Videokonferenser där patienten pratar med sjukstugan är krypterade.

Nu ska ska patienterna i Slussfors med lätthanterliga grepp via läsplattor lära sig använda de apparater som finns i rummet. De planerade patientutbildningarna görs i samarbete med bland andra Karolinska institutet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida