covidtester

Hög risk för felaktiga svar med snabbtester

Hög risk för felaktiga svar med snabbtester
I studier i både Sverige och Danmark har snabbtester jämförts med PCR-tester. Foto: TT

En dansk jämförelse mellan antigentester och PCR-tester visar att antigentesterna inte alls är lika träffsäkra. Även en studie som Folkhälsomyndigheten gjort visar att två av fem covidpositiva personer missas med antigentester.

Det är Statens seruminstitut i Danmark som i en stor undersökning jämfört antigentester (snabbtester) med PCR-analyser. Under februari och mars testades 117 670 danskar med båda metoderna inom 48 timmar. PCR-testerna gav 4 069 positiva svar medan antigentesterna bara hittade 2 159 positiva svar.

Det innebär att 1 910 personer (47 procent) fick ett falskt negativt svar av antigentesterna.

‒ Man kan se på antigentesterna som en mycket bred sil. De fångar de mest smittsamma, men inte alla som potentiellt kan smitta. Därför betraktar vi antigentesterna som ett screeningverktyg, säger Tyra Grove Krause på Statens seruminstitut i ett pressmeddelande.

Även falskt positiva svar

Ett negativt antigentest är inte grön kort för att låta bli att följa coronarestriktionerna, betonar Statens seruminstitut.

Undersökningen visade också att 45 procent av dem som fick ett positivt testsvar med antigentesterna i själva verket inte var smittade. De hade fått ett falskt positivt svar.

‒ Därför är det mycket viktigt att göra ett bekräftande PCR-test om man har fått ett positivt svar på antigentest, säger Tyra Grove Krause.

Kräver högre virusnivåer

I Sverige har Folkhälsomyndigheten i veckan presenterat en studie som utvärderat antigentester för screening av personal vid särskilda boenden för äldre. Även här har antigentesterna jämförts med PCR-analys.

I studien togs prover på 2 082 personer under en period på tolv veckor. Bland dem hittades 44 fall av covid-19 som var symtomfria vid provtagningen.

PCR-testerna hittade alla de 44 fallen, medan antigentesterna bara hittade 28 av dem. Resultaten visar att de som var positiva i både PCR- och antigentest hade högre virusnivåer än de som bara var positiva i PCR-testet.

Två av fem viruspositiva personer missades alltså med antigentesterna. Folkhälsomyndigheten anser ändå att antigentesterna kan användas som komplement till PCR-tester på särskilda boenden, men skriver i ett pressmeddelande att de bör användas med försiktighet och med hög medvetenhet om deras begränsningar.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida