Brottsundersökning

Högsta domstolen prövar husrannsakan på biobank

Högsta domstolen prövar husrannsakan på biobank
Högsta domstolen ska avgöra om vävnadsprover i en biobank ska få användas i en brottsutredning. Arkivbild: Mostphotos

Hovrätten gav åklagaren rätt att göra en husrannsakan hos Stockholms medicinska biobank för att söka efter vävnadsprover från en person som misstänks ha blivit avsiktligt smittad med hiv. Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen.

Enligt nyhetsbyrån Siren fick åklagaren först nej i tingsrätten men senare ja i hovrätten på ett yrkande om att få göra en husrannsakan hos Stockholms medicinska biobank på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Syftet är att få tillgång till vävnadsprover från en person som misstänks uppsåtlig ha blivit smittad med hiv. Åklagaren vill kunna jämföra virus i vävnadsproverna med de virus som finns i prover från en misstänkt i en förundersökning om grov misshandel.

Sjukhusdirektör överklagade

Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Melvin Samsom överklagade hovrättens beslut till Högsta domstolen. Enligt honom är en brottmålsutredning inte ett tillräckligt skäl för att använda sig av vävnadsprover i en biobank. Att den målsägande gett sitt samtycke spelar ingen roll, anser han.

Riksåklagaren har rekommenderat att fallet inte ska tas upp i Högsta domstolen, HD. Men nu har HD meddelat att fallet ska prövas.

I samband med att dåvarande utrikesministern Anna Lindh mördades 2003 lyckades polisen identifiera gärningsmannen, Mijailo Mijailovi?, genom genetisk data som de fick utlämnat från PKU-registret.

Protesterna inom hälso- och sjukvården blev högljudda. Man menade att många skulle vägra att lämna biologiska prover till sjukvården om de skulle kunna användas för andra syften än vad de från början var avsedda för.

Krävs domstolsbeslut

Numera krävs ett domstolsbeslut för att få ut proverna.

I den utredning om reglering av biobanker som i januari i år överlämnades till regeringen föreslås att prover från biobanker inte ska kunna användas i brottsutredningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida