cancer

Missade gynkontroller bakom en stor del av livmoderhalscancern

Missade gynkontroller bakom en stor del av livmoderhalscancern
Att hoppa över eller utebli från cellprovskontroller ökar risken att drabbas av livmoderhalscancer kraftigt. Arkivbild: Getty images

Av de som drabbas av livmoderhalscancer har 40 procent missat flera av de cellprovskontroller som de blivit kallade till. Det visar data från nationella kvalitetsregistret, som Ekot tagit del av.

22 februari 2019

Att en så stor andel kommer från den lilla grupp kvinnor som aldrig eller mycket sällan lämnar cellprov överraskar även experter som Ekot intervjuat.

? Det finns en liten grupp på 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen som inte går alls eller inte deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige, säger Björn Strander, docent i gynekologi och ordförande i den nationella vårdprogramgruppen för att förebygga livmoderhalscancer, till Sveriges Radio Ekot.

De ännu opublicerade siffrorna visar att risken ökar ju mer man väntar, men även bland de som hoppar över en gång eller skjuter upp kontrollen ett år eller två ökar risken.

Totalt finns nästan två tredjedelar av alla cancerfall bland dem som inte går regelbundet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida