Sexuell och reproduktiv hälsa

Proteiner i blodet kan avslöja hur preeklampsi påverkar hjärnan

Proteiner i blodet kan avslöja hur preeklampsi påverkar hjärnan
Om en viss typ av proteiner som normalt bara finns i hjärnan har läckt ut i blodet tyder det på att hjärnan påverkats. Arkivbild: Mostphotos

Vissa proteiner som normalt bara finns i hjärnan läcker ut i blodet hos gravida kvinnor som drabbas av havandeskapsförgiftning och samtidigt får hjärnkomplikationer. Det visar en ny svensk doktorsavhandling.

24 oktober 2017

Havandeskapsförgiftning drabbar cirka tre procent av alla gravida. De mest fruktade komplikationerna är kramper, hjärnblödning och vätskedehydrering i hjärnan. Vilka som drabbas av komplikationer är fortfarande oklart och hur sjukdomen påverkar hjärnan på lång sikt är det ingen som vet.

I förra veckan lade ST-läkaren Lina Bergman vid kvinnokliniken i Falun fram en avhandling som visar att hjärnan inte bara blir påverkad i samband med havandeskapsförgiftningen utan även före och lång tid efter graviditeten.

Hon har i sin forskning visat att proteinerna S100B och NSE stegras i blodet hos kvinnor flera veckor före diagnosen havandeskapsförgiftning ställts. I normala fall finns dessa proteiner bara i hjärnan. Om de har läckt ut till blodet kan det vara ett tecken på att hjärnan blivit påverkad.

Proteinerna är fortsatt stegrade i blodet ett år efter förlossningen hos de kvinnor som har haft en havandeskapsförgiftning.

I ett pressmeddelande från landstinget i Dalarna förklarar hon dock att betydelsen av fynden fortfarande är oklar och att det behövs mer forskning för att kunna säga vad de står för.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida