Ledarskap

Vill ge vårdens chefer bättre förutsättningar

Vill ge vårdens chefer bättre förutsättningar
Socialminister Annika Strandhäll hoppas att ledarskapsprogrammet ska öka tryggheten hos vårdens chefer. Bild: Regeringskansliet

Förra året visade myndigheten Vårdanalys i en rapport att det är svårt att vara chef i vården. Nu vill regeringen stärka stödet för cheferna och ger myndigheten i uppdrag att ta fram ett program för ledarskapsfrågor.

3 september 2018

I slutet av förra året kom Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ut med en rapport som visade att chefer i vården har en svår sits. Bristande stöd, mycket administration och otydliga roller var några av slutsatserna. Målet med det nya uppdraget från regeringen är att ge cheferna bättre förutsättningar att leda.

Regeringen vill bland annat att Vårdanalys ska titta på dagens utbud och tillgänglighet till ledarskapsutbildningar, möjligheter till samarbete och erfarenhetsutbyte mellan olika nivåer och mellan olika vårdaktörer. För att stärka cheferna ska ett nationellt program för ledarskapsfrågor inom hälso- och sjukvården tas fram.

Tryggare för oss alla

– Vi behöver ge mer stöd till chefer i vården. Genom ett nationellt ledarskapsprogram kan vi se till att de blir tryggare och att arbetsmiljön i vården blir bättre. Det blir tryggare för oss alla, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska ske i samråd med arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting och ska redovisas senast den 30 april 2019.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida