röntgen

Hon efterlyser fler vägar att göra yrkeskarriär

Hon efterlyser fler vägar att göra yrkeskarriär
Regionerna måste bli bättre på att låta erfarna kollegor dela med sig av sin kunskap, tycker röntgensjuksköterskestudenten Ebba Claesson. Foto: Privat och Getty Images

Ebba Claesson, röntgensjuksköterskestudent och fackligt aktiv, tycker svensk vård är för inriktad på akademiska meriter. Det måste bli lättare att dela kunskap mellan kollegor och att klättra karriärs- och lönemässigt i den kliniska vardagen.

14 mars
Dela artikeln

Ebba Claesson läser fjärde terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet i Huddinge. Hon är även ledamot i Vårdförbundet student och jobbar för att göra yrket mer attraktivt och synligt.

I början av mars åkte hon tillsammans med en delegation från Vårdförbundet på European congress of radiology, en av världens största röntgenmässor. Där fick hon ta del av intressanta föreläsningar om allt från MR-säkerhet till barnundersökningar. Men det som inspirerade mest, och som kändes mest relevant för den svenska vården, handlade om karriärutveckling.

— I Sverige är vi fokuserade på den akademiska karriären. Det vore givetvis bra om det skapades en specialistutbildning, men det är inte för alla, man behöver tänka bredare. I andra länder finns det tydliga karriärsteg där vägen uppåt skiljer sig åt – man kan få kunskap på flera olika sätt, säger Ebba Claesson.

Ovärderlig kunskap hos kollegor

Själv vill hon en dag jobba med barnradiologi, men hon lockas inte av akademiska studier på högre nivå. Även om det ofta finns en del interna utbildningar i olika modaliteter, tycker hon att regionerna måste bli bättre på att låta erfarna kollegor dela med sig av sin kunskap.  

— De som har jobbat länge har en yrkesskicklighet som är viktig att ta rygg på. De kanske inte jobbar exakt så som det står i skolböckerna, men deras kunskap är formad i en praktisk vardag. Det är ovärderligt att få se och lära av dem.

Utveckling ska löna sig

Ebba Claesson uppfattar att klinisk utveckling idag ofta innebär att bli chef eller ansvarig för en modalitet. Men med tanke på den snabba utvecklingen inom teknik, medicin och omvårdnad borde det finnas betydligt fler kliniska karriärvägar. Ett kliv upp på stegen ska visa sig i lönekuvertet – vilket inte är självklart i nuläget.

— Den stora bromsklossen är bristen på personal. Det är svårt att hinna med handledning och att utbilda kollegor. För att vända utvecklingen krävs det att man gör reklam för röntgensjuksköterskor, så att fler vill utbilda sig, och att man får möjlighet att utvecklas och klättra lönemässigt under hela yrkeslivet.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida