vården och klimatet

Klimatet i centrum på världens största vårdmässa för röntgen

Klimatet i centrum på världens största vårdmässa för röntgen
Erika Lindquist, röntgensjuksköterska, deltog vid röntgenmässan ECR i Wien. Foto: Jonas Lundvall och Sebastian Kreuzberger.

Röntgensjuksköterskan Erika Lindquist och studenten Roxana Safavi deltog vid röntgenmässan ECR i Wien. Klimatet stod i fokus, men båda inspirerades av kunskap och ny teknik som handlar om barnpatienter.

I månadsskiftet februari/mars hölls den årliga European Congress of Radiology, ECR, i Wien, som är en av världens störta medicinska konferenser. Mer än 20 000 deltagare från 131 länder lockades att ta del av de senaste vetenskapliga resultaten och trenderna.

En som var på plats är Erika Lindquist, röntgensjuksköterska och professionsanalytiker på Vårdförbundet. Hon lyssnade på flera föreläsningar om miljö och hållbarhetsfrågor, som var konferensens tema.

Radiologin påverkar miljön på flera sätt, inte minst för att utrustningen kräver mycket energi, men också genom det engångsmaterial som används. Ett första steg för att bli bättre kan vara att inrätta gröna team som jobbar aktivt med att identifiera brister på den egna arbetsplatsen.

Behövs planering för ny framtid

– En lösning kan vara att stänga av datorer och övrig utrustning när de inte används, om möjligt. Genom att använda storpack kan mängden kontrastrester minskas. På vissa håll i England samlas överbliven kontrastvätska samman och skickas tillbaka till leverantören, säger Erika Lindquist.

Samtidigt kan det förändrade klimatet med mer extremväder, som värmeböljor och översvämningar, leda till ett större vårdbehov och även påverka behovet av röntgenundersökningar.

– Här behöver vi tänka framåt och vara förberedda på de utmaningar som kan komma, säger Erika Lindquist.

Ny app för barn innan MR

På ett personligt plan blev hon mest inspirerad av en föreläsning om hur barn kan förberedas inför magnetkameraundersökningar. Det är en utmaning hon själv mött i den kliniska vården. Barn behöver ofta lugnande medel och ibland sövas eftersom det kan vara svårt att ligga tillräckligt stilla under undersökningen. Maskinen kan också upplevas som skrämmande.

På många håll i Sverige hanteras det genom informationsutskick och att barnen får besöka röntgenavdelningen. Det har gett bra resultat men tar samtidigt upp värdefull undersökningstid.

– En röntgensjuksköterska från Kolding i Danmark berättade om en app som de hade utvecklat. Barnen fick göra digitala studiebesök på avdelningen, de kunde lyssna på hur kameran lät och fick lösa uppgifter på ett sätt som liknar ett spel, säger Erika Lindquist.

När barnen kom till avdelningen var de trygga och visste precis vad de skulle göra innan undersökningen.

– Resultaten visade att förre barn behövde sövas. Det verkar vara en kostnadseffektiv förbättringsåtgärd som ger nöjda barn, föräldrar och röntgensjuksköterskor.

Student på plats

En annan som var med på ECR i Wien är Roxana Safavi, som läser sisa terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet och är ledamot i Vårdförbundet student.

– Det var mäktigt att vara på plats. Jag träffade många trevliga kollegor, det var intressanta utställningar med ny teknik och utbudet av föreläsningar var så omfattande att jag nästan blev stressad.

Till slut bestämde hon sig för att ta rygg på ett gäng kollegor från Danderyds sjukhus, där hon sommarjobbat och haft praktik.

– De har jobbat som röntgensjuksköterskor ett tag och kunde förklara det jag inte förstod. Vi gick på många föreläsningar som visade bilder på skador och sjukdomar. Det var kanske mer riktat till radiologer men var mycket givande. Det var mycket nytt som inte tagits upp under utbildningen.

Den föreläsning som gjorde störst intryck handlade om våld i nära relationer och vilken roll röntgensjuksköterskor kan fylla.

– Jag börjar på Astrid Lindgrens barnsjukhus till sommaren så det kändes värdefullt att lära mig mer om hur skadorna på barn ofta ser ut, vad man riskerar att missa, hur man kan tolka beteenden och hur man sedan går vidare.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida