”Röntgensjuksköterska, vadå?”
Europas största radiologiska konferens pågår i Wien. Men här är röntgensjuksköterska ett okänt begrepp. "De blir jätteförvånade", säger svenska studenten Christiane Hutter.
Just nu pågår den stora European Congress of Radiology, ECR, där alla yrkesgrupper inom radiologin är representerade. Men röntgensjuksköterska, det vet ingen här vad det är.
– Läser du verkligen till röntgensjuksköterska, frågar de mig, säger Christiane Hutter.
Hon går sjätte terminen på Hälsohögskolan i Jönköping och är just nu utbytesstudent vid University of Applied Sciences i Wien.
Mer teknik – mindre omvårdnad
Här, liksom i många andra länder, heter yrket radiograf och utbildningen är visserligen lika lång som i Sverige, treårig, men skiljer sig på många punkter.
– Det är mycket mer teknik och nästan ingen omvårdnad. Radiografen är mer av en assistent till läkaren, säger Christiane Hutter.
Mindre självständiga
Till exempel fördjupar sig studenterna i Österrike mer i de radiografiska ämnena och läser flera kurser parallellt, i stället för att tenta av dem en efter en. Medan en svensk röntgensjuksköterska får sätta nålar och ge kontrast själv, är det i Österrike läkarens uppgift.
– Radiograferna är mer tekniskt kunniga men mindre självständiga. Jag tror att Sverige är unikt med sitt stora fokus på vård, även om länder som Norge och Belgien liknar oss, säger Christiane Hutter.
Utbildning och de stora skillnader som finns mellan länderna är i fokus på ECR–konferensen. Både i går och i dag ägnas flera block åt framtidens utmaningar.