MR-OLYCKAN

Röntgensjuksköterskan fick viktbälte runt halsen

Röntgensjuksköterskan fick viktbälte runt halsen
MR-kameror har ett starkt magnetfält som drar åt sig metall i närheten. Arkivfoto: Getty Images

Den röntgensjuksköterska som skadades allvarligt i MR-olyckan i onsdags bar en träningsväst med vikter som fastnade på kameran. Räddningen blev två väktare som skar loss västen med kniv.

25 oktober 2019

Vårdfokus har i tidigare artiklar berättat om den allvarliga MR-olyckan som skedde i Aleris trailer utanför Sunderby sjukhus. Region Norrbotten har under flera år anlitat Aleris för att hjälpa till att kapa köer till magnetkameraundersökningar.

Källor till Vårdfokus berättar att röntgensjuksköterskan, som jobbade ensam, av någon anledning gick in till patienten under undersökningen. På sig hade han en form av viktväst, som används vid träning. Den drogs fast vid kameran och har då slutit till över röntgensjuksköterskans hals.

Läs även: Röntgensjuksköterska svårt skadad i MR-olycka

”Kan dyka upp nya fakta”

Uppgifterna har varken dementerats eller bekräftats av Aleris som valt att avvakta polisens utredning. Så här säger Henrik Kennedy, pressansvarig på Aleris, till Vårdfokus:

— Jag förstår att det finns många frågor, och att alla vill veta exakt vad som hänt. Men sanningen är att vi bara fått till oss delar av förloppet, främst från medarbetaren som skadades och chockades vid händelsen. Det kan dyka upp nya fakta som vi inte alls hade föreställt oss. Vi vill inte spekulera, vi väntar tills polisutredningen är klar.

Aleris har anmält olyckan till Arbetsmiljöverket. I anmälan framkommer ingen ny information utan Aleris skriver: ”Vi känner i nuläget inte till hur olyckan gått till.”

Läs även: Expert: ”Det är en sorgedag för MR-säkerheten”

Patient och väktare berättar

Uppgifterna från Vårdfokus källor bekräftas däremot av patienten och en av de väktare som ingrep. De har intervjuats av SVT Nyheter Norrbotten.

Patienten, som vill vara anonym, berättar att han innan undersökningen fick instruktioner om att ta av sig magnetiska föremål, som smycken och glasögon. När undersökningen hade pågått ett tag hörde han genom öronpropparna en hög smäll och att någon vrålade. Han träffades av en hand i ansiktet och hörde snart även en kvinna skrika.

Kunde inte hjälpa

Patienten tog sig ut ur MR-kamerans tunnel och såg då hur röntgensjuksköterskan satt fast vid maskinen, med någonting som ströp till om halsen.

— Jag försökte slita upp remmen med händerna men det var omöjligt. Jag kunde inte ens få in ett finger mellan hans hals och remmen, säger patienten till SVT.

Använde sin kniv

Den kvinna som fanns på plats sprang då till sjukhusets entré och fick snabbt med sig två väktare. De försökte inledningsvis hjälpa patienten att med handkraft frigöra röntgensjuksköterskan.

– Jag försökte också slita loss honom men han hade en sorts viktväst runt halsen som drog in honom i kameran, så det gick inte. Då tog jag fram en kniv och skar sönder västen. Då fick jag loss honom och det var verkligen i sista sekunden, säger en av väktarna till SVT.

Under ingripandet fastnade handbojor och en batong från väktarna på magnetkameran.

Svårjobbat för polisen

Röntgensjuksköterskan fördes medvetslös till Sunderby sjukhus. Han vårdades till en början på intensivvårdsavdelningen, men flyttades under torsdagen till en vanlig vårdavdelning.

Polisen har påbörjat en undersökning i MR-vagnen, men den har tillfälligt pausats i väntan på att magnetfältet ska stängas ner. Det är nödvändigt för att polisen bland annat ska kunna fotografera platsen. Med andra ord dröjer det ytterligare några dagar innan alla frågor är besvarade. 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida