ny rapport

Allt fler hjärtsjuka barn överlever

Allt fler hjärtsjuka barn överlever
Allt fler barn med hjärtfel överlever, visar ny rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild: Mostphotos

Ettårsöverlevnaden hos barn med svåra och livshotande hjärtfel har under de senaste åren ökat markant i hela landet.

Det visar ny statistik om fosterskador och kromosomavvikelser som Socialstyrelsen presenterar i en ny rapport.

Till exempel har överlevnaden bland barn som föddes med enkammarhjärtan mellan 1999 och 2006 ökat från 58 till 74 procent bland dem som föddes mellan 2007 och 2014.

– Operationer av barn med svåra hjärtfel sker bara i Lund eller i Göteborg, och ingenting tyder på att barn som har längre geografiskt avstånd till högspecialiserad kirurgi skulle missgynnas. Remissförfarandet tycks fungera, säger Socialstyrelsens utredare och epidemiolog Karin Källén.

Fler väljer abort

Socialstyrelsens rapport visar också att allt fler väljer att göra abort om fostret visar sig ha en kromosomavvikelse eller en allvarlig fosterskada.

Totalt föds ungefär tre procent av alla barn med kromosomavvikelser eller någon form av fosterskada. Exempelvis olika typer av hjärtfel, men även hjärnbråck, ryggmärgsbråck och skelettskador som gör att barnet föds med fler fingrar eller tår.

Trots mödrarnas ökande ålder har andelen barn i Sverige som föds med kromosomavvikelser varit relativt konstant mellan åren 1999 och 2014. Orsaken är enligt Socialstyrelsen att allt fler graviditeter avbryts efter att fosterdiagnostik visat att fostret har en kromosomavvikelse eller en allvarlig fosterskada.

Mellan åren 1999 och 2014 fördubblades antalet aborter på grund av kromosomavvikelser.

Skillnader i landet

Men abortfrekvensen skiljer kraftigt mellan olika typer av fosterskador och mellan landets regioner.

Vanligast är aborter på grund av kromosomavvikelser i Stockholmsregionen, medan de är relativt ovanliga i den norra regionen.

Även när det gäller aborter på grund av ryggmärgsbråck finns skillnader. Från cirka 60 procent i Stockholm och Göteborg, till cirka 30 procent i landets norra region.

Att foster aborteras på grund av hjärtfel är dock ovanligt, men har ökat och är vanligast i Stockholm.

– Det finns flera tänkbara orsaker till skillnaderna. Det kan dels bero på olika effektiva fosterdiagnostikmetoder, men även på att inställningen till handikapp som ryggmärgsbråck kan skilja i olika delar av landet, säger Karin Källén.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida