Samvetsfrihet

Amerikanska abortmotståndare erkänner stöd till barnmorskan

Nu medger den abortkritiska organisationen ADF att den har varit involverad i den svenska barnmorskans fall sedan rättsprocessen inleddes 2014.

26 januari 2017

Enligt Sveriges Radio Ekot ska den amerikanska organisationens stöd till den svenska barnmorskan vara en del av internationell kampanj mot kvinnors rätt till abort. Chefen för organisationens Europakontor säger att det är ett viktigt fall.

Organisationen har tidigare vägrat att uttala sig om fallet, men till Ekot säger nu talespersonen att de engagerar sig för att ”ingen ska vara tvungen att ta ett människoliv”.

Stämde regionen

Rättegången gäller barnmorskan Ellinor Grimmark som hänvisar till sin tro och vägrar att medverka till abort, ge dagen efter-piller och sätta in kopparspiral. Hon anser sig vara diskriminerad på grund av sin kristna tro och stämde därför Region Jönköping efter att ha nekats en anställning.

Barnmorskan förlorade rättsprocessen i tingsrätten och får nu alltså stöd från världens mäktigaste kristna lobbyorganisation, Alliance defending freedom, ADF. Rättegången i Arbetsdomstolen fortsätter under resten av veckan.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida