Vårdmiljö

Bättre nattsömn för personalen med anpassat ljus

Bättre nattsömn för personalen med anpassat ljus
Personalen kan anpassa både ljus och ljud efter patientens behov och krav på en säker arbetsmiljö. Foto: Chromavisio

Det är lättare att somna efter ett kvällspass och man blir piggare på jobbet. Så känner personalen på intensivvårdsavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus sedan man anpassat ljuset efter dygnets skiftningar, visar en mindre undersökning.

För tre år sedan installerades så kallat dygnsrytmljus på den allmänna intensivvårdsavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus i Gävleborg. Det innebär att belysningen följer ljuset naturliga variation och patienterna slipper ligga i lysrörsupplysta salar dygnet runt.

Läs mer: Vårdfokus tema om sömn och omvårdnad

För personalen betyder dygnsljusrytmen att även de slipper utsättas för starkt ljus nattetid då kroppen egentligen är inställd på vila. 

Nu tänds i stället ljuset på avdelningen milt på morgonen och utvecklas i en långsam, glidande rörelse över hela dygnet. Kraftigt dagsljus mitt på dagen och varmt ljus nattetid.

Flera olika sorters ljus

Belysningen ställs in vid varje patientsäng och kan anpassas efter personens önskemål. När kvällen kommer släcks ljuset ner närmast patienterna.

I korridorer och allmänna utrymmen är det ett varmt bredspektrumljus som fungerar bra att arbeta i, utan att det stör personalens dygnsrytm.

– Vi har möjlighet att tända ett akutljus om det behövs och då blir det väldigt ljust just på den platsen, berättar intensivvårdssjuksköterskan Anna Ekstedt.

Anna Ekstedt.

… och ljud

Utöver dygnsrytmsljuset finns även ett ljudsystem med egna högtalare vid varje säng på avdelningen. Det kopplas automatiskt på till exempel när akutljuset tänds hos en patient.

Ett brus smygs i gång vid de andra sängplatserna i rummet och lägger sig över röster för att inte störa de sovande patienterna. På det sättet skyddas också integriteteten för den dåliga patienten eftersom inga känsliga uppgifter läcker ut till grannsängen.

Anna Ekstedt beskriver akutljudet som en svag havsbris. I ljudanläggningen kan personalen även sätta på lugn musik om en patient har svårt att komma till ro och somna.

– Det brukar fungera mycket bra, säger hon.

Tidigare studier, bland annat av anestesisjuksköterskan Marie Engvall, har visat att intensivvårdspatienter återhämtar sig bättre när ljuset i rummet anpassas efter dygnet.

Det finns även positiva effekter för personalen. Det visar en enkätundersökning som företaget bakom ljuslösningen nyligen genomfört på intensivvårdsavdelningen i Hudiksvall.

Av 60 tillfrågade i personalgruppen har 34 svarat på enkäten som bland annat visar att:

  • Tre av fyra känner lugnare och har mer energi.
  • Ungefär lika många, 79 procent, uppger att de är mindre trötta.
  • Drygt 40 procent säger att humöret är bättre.
  • Sju av tio har mindre besvär med trötta ögon

Allt blir inte bättre

Anna Ekstedt, som har arbetat på avdelningen i tolv år, säger att hon märker stor skillnad sedan de började med dygnsrytmljus.

– Det är mycket lättare att varva ner och somna efter ett kvällspass eftersom ljuset sakta dämpas under kvällen. Samtidigt känner jag mig piggare när jag jobbar, både på dagen och natten, säger Anna Ekstedt som arbetar tre-skift med dag-, kvälls- och nattpass.

Däremot har hon inte märkt någon skillnad på sömnen efter att hon jobbat natt. Den är lika dålig som tidigare konstaterar hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida