sommarkris

”Det är den värsta sommaren vi haft”

”Det är den värsta sommaren vi haft”
Det har varit ovanligt hög belastning för personalen på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro i sommar. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro

Sjuksköterskorna på akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro har fått ta extrapass på extrapass för att lösa bemanningen i sommar. "När man kommer till sitt dagpass vet man aldrig om man får gå hem på kvällen", säger specialistsjuksköterskan Annette Östlund.

‒ En katastrofal bemanning och jättehögt söktryck har gjort att vi haft en fruktansvärd sommar, säger Annette Östlund, specialistsjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på akuten i Örebro.

Sommartid brukar det normalt vara lite lugnare på akuten här, men i år upplever personalen att det varit betydligt fler patienter än vanligt. Det är dessutom brist på vårdplatser så patienterna blir kvar på akuten länge. Samtidigt fattas sjuksköterskor till många pass.

‒ Vi har länge haft en bemanningskris. Folk flyr akuten för att det har varit så tufft, så vi har förlorat många erfarna, säger Annette Östlund.

Många dubbelpass

Hon arbetar själv sexdagarsvecka sedan hon kom tillbaka från semestern för tre veckor sedan. Utöver det har det blivit flera dubbelpass.

‒ Förra helgen var vi nio sjuksköterskor som arbetade 15 timmar i sträck. När man kommer till sitt dagpass vet man aldrig om man får gå hem på kvällen. Man fattar dåliga beslut när man är trött, vi känner oss otillräckliga och oroliga för att vi inte arbetar säkert, säger Annette Östlund.

Annette Östlund, specialistsjuksköterska på USÖ
Annette Östlund är specialistsjuksköterska och fackligt förtroendevald på akuten i Örebro. Foto: privat.

Hon berättar om en dag förra veckan när det var flera trafikolyckor och det till och med blev svårt att bemanna de team som ska ta hand om de akuta larmen. Och på stationerna för medicin och kirurgi, där det också ligger svårt sjuka patienter, händer det att unga och oerfarna sjuksköterskor ensamma får ansvara för 20-30 patienter.

‒ De ska klara av att ta emot rapporter på alla, ha koll på varenda patient, ta prover, ge läkemedel, se till att de kommer till toaletten, till röntgen, övervaka kritiskt sjuka, bevaka hur länge patienterna legat där.

Får kortare arbetstid

Förra hösten gjorde Vårdförbundet en arbetsmiljöanmälan om situationen på akuten i Örebro. Tyvärr har situationen när det gäller bemanningen inte blivit så mycket bättre, tycker Annette Östlund.

‒ Man känner sig maktlös när det inte händer något.

Ändå hoppas hon att det ska bli bättre till hösten. En stor omorganisation är gjord och en ny arbetstidsmodell ska genomföras som innebär mer luft i schemat. I utbyte mot att arbeta varannan helg får sjuksköterskorna 85 procents tjänstgöring med full lön. Flera nyanställningar har också gjorts.

‒ Vi ser ljuset i tunneln. Det som är viktigt nu är att vi kan ta hand om de nya på ett bra sätt så att de vill stanna här.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida