debatt

”Det är viktigt att våga säga ifrån”

”Det är viktigt att våga säga ifrån”
Lisa Petersson är sjuksköterska på akutmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och vill sätta fokus på den tuffa arbetssituationen. Foto: privat.

När sjuksköterskan Lisa Petersson fick höra att Sahlgrenska måste göra besparingar i ett redan pressat och oroligt läge bestämde hon sig för att skriva en debattartikel och berätta om sin verklighet: "känslan av otillräcklighet är enorm".

”Jag har många gånger suttit i omklädningsrummet och gråtit innan jag orkat ta mig hem”.

Så skriver Lisa Petersson, sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning, i debattartikeln som publicerades i fredags i Göteborgs-Posten och sedan dess har fått stor spridning på sociala medier. Läs hela debattartikeln här.

Arbetssituation som spårat ur

Hon berättar om en arbetssituation som hon tycker har spårat ur, hur allt fler patienter ligger kvar på akuten när hon kommer på morgonen. Hur gamla, sköra patienter får vänta timme efter timme på hårda britsar utan att personalen ens har tid att erbjuda en kopp te.

Lisa Petersson möter arga och upprörda patienter – men tycker att det svåraste är de ledsna och uppgivna, de som inte klagar.

När personalen inte räcker till för att lindra, bota eller hjälpa – då gör det riktigt ont i hjärtat, skriver hon.

Känner sig alltid otillräcklig

När Vårdfokus ringer upp Lisa Petersson säger hon att många är upprörda över att ledningen nu pratar om besparingar, trots att stressen och pressen är värre än någonsin.

– Man känner sig så ofta otillräcklig.

När hon berättar för sina kompisar om dubbla arbetspass, från 12:30 till 07 eller från 06:45 till 21:30 tittar de på henne som om de knappt tror att det kan vara sant.

För att inte tala om när hon säger att hon har en grundlön på 28 700 kronor i månaden med ett tillägg på 1 900 kronor för att hon arbetar två helger i månaden.

– Alla räknar med oss, alla säger att vi sjuksköterskor är så viktiga. Ändå är vi så lite värda. Jag tjänar betydligt mindre än mina kompisar som jobbar i andra branscher samtidigt som jag har större ansvar och en stressigare arbetsmiljö.

Viktigt att kämpa

Lisa Petersson funderade en hel del på om hon skulle våga gå ut offentligt med sina tankar. Trots att hon beskriver sig som en person som tycker att det är viktigt att ta kampen, att säga ifrån och stå upp för sig själv så tyckte hon också att det kändes som ett stort ansvar att dela med sig och undrade vad kollegerna skulle tycka.

– Men jag har bara fått positiva reaktioner och det kändes skönt att det är så många som håller med mig och skriver att de känner på samma sätt.

Lisa Petersson har arbetat i två omgångar på akuten vid Sahlgrenska, nu senast sedan sommaren 2017. Men nu byter hon arbetsplats och börjar på en vårdcentral i stället.

– Inte i första hand för att jag får så mycket bättre lön, men jag hoppas på en bättre arbetsmiljö och så får jag jobba bara dagtid och slipper helger.

Vårdförbundet protesterar

I början av december ska de definitiva besluten fattas kring sjukhusets besparingar.

Läs också: Vårdförbundet kritiserar indragna tjänster på Sahlgrenska

– Vi känner oss så långt bort från de som bestämmer och jag tror många anser att de ändå inte kan påverka något. Men jag hoppas att de ska skjuta till mer pengar. Att protesterna från anställda och från de fackliga organisationerna tas på allvar.

Vårdförbundet har ställt sig bakom en protest från de fackliga organisationerna mot budgeten för nästa år i Region Västra Götaland. Budgeten innebär en uppräkning på två procent – vilket är alldeles för lite enligt fackförbunden. MBL-förhandlingen slutade i oenighet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida