Privata vårdbolag

Få av Attendos anställda köper aktier i vårdföretaget

Sedan Attendo lanserade sitt aktiesparprogram för medarbetarna i Norden har endast drygt 500 av företagets 18 000 anställda nappat på möjligheten att regelbundet spara en del av sin lön för aktieköp i företaget.

23 september 2016

– Jag är inte så väldigt insatt i det där. Men jag har tagit avstånd från det eftersom jag inte känner mig bekväm med att skattemedel går till bolagets vinster och aktieägarna. Jag tycker att pengarna som företaget tjänar borde gå till patienterna, säger en av de 300-350 sjuksköterskor som arbetar inom Attendo i Sverige.

Det var i augusti i år som bolaget lanserade sitt aktiesparprogram, riktat till samtliga medarbetare i företaget. Inom det privata näringslivet är sådant relativt vanligt, men enligt Attendo är det första gången som ett omsorgsföretag i Norden gör något liknande.

Häromdagen gick de ut med ett pressmeddelande om att intresset för aktiesparprogrammet har varit stort. Totalt har 520 medarbetare i Sverige, Finland, Danmark och Norge sagt ja till att delar av deras lön ska avsättas till köp av Attendoaktier.

Frågan är dock vad som menas med stort. Enligt bolagets egna uppgifter har de cirka 18 000 medarbetare i Norden, fördelade på cirka 450 enheter för äldreomsorg, omsorg till personer med funktionsnedsättning och individ- och familjeomsorg. I snitt är det alltså inte mycket mer än 2,7 procent av alla anställda eller drygt en anställd per enhet som gått med i aktiespararprogrammet.

– Med tanke på sjuksköterskornas löner tror jag inte att våra medlemmar är rätt målgrupp. Dessutom är det väldigt stor omsättning på personal, både bland sjuksköterskor och chefer, inom Attendo. På vissa ställen stannar de bara någon månad innan de slutar. Så de hinner nog inte riktigt sätta sig in i vad aktiesparprogrammet är för något, säger Susanne Augustsson, kontaktperson för Vårdförbundets medlemmar inom Attendo.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida