Lagstiftning

Fick inte utlovad tjänst för att hon var gravid

Fick inte utlovad tjänst för att hon var gravid
Sjuksköterskan utlovades en tjänst, men arbetsgivaren backade när hon sa att hon skulle vara föräldraledig. Arkivbild: Mostphotos

Region Skåne bröt mot föräldraledighetslagen när de nekade en sjuksköterska en utlovad tjänst för att hon snart skulle vara föräldraledig. Vårdförbundet tog strid för den missgynnade medlemmen.

15 december 2017

Under en anställningsintervju fick en sjuksköterska i Skåne beskedet att tjänsten hon sökt var hennes. Tills hon berättade att hon skulle behöva vara föräldraledig ett halvår senare. Förvånat hörde hon då chefen säga att hon inte längre var aktuell.

Sjuksköterskan tog kontakt med Vårdförbundets avdelning i Skåne där ombudsmannen Tobias Bergin har drivit hennes fall som en lokal tvisteförhandling.

– Det händer då och då att arbetsgivare missgynnar medarbetare som ska vara föräldralediga. I det här fallet blev medlemmen först lovad en tjänst, för att sedan få höra ”tyvärr får du inte tjänsten eftersom du snart kommer att vara föräldraledig”. Det är ett uppenbart brott mot föräldraledighetslagen, säger han.

Tråkigt okunniga

Tobias Bergin, som själv har arbetat som hr-chef inom den privata sektorn, tycker det är tråkigt att arbetsgivare inom Region Skåne är så okunniga om föräldraledighetslagen. Det är inte första gången avdelningen får ett ärende där man har brutit mot lagen och Vårdfokus har tidigare skrivit om chefer som velat begränsa möjligheten att ta ut föräldraledighet i olika perioder.

Region Skåne förnekar inte brott mot föräldraledighetslagen och Tobias Bergin anser att regionen trots allt har bemött Vårdförbundet på ett bra sätt. Men förbundet vill markera att det är oacceptabelt att bryta mot lagen på det här flagranta sättet.

Fortsätter att strida

– För oss är det viktigt att visa att vi tar sådana här missgynnanden på största allvar och vi kommer fortsätta att strida för rätten till föräldraledighet. Lagstiftningen är tydlig och arbetsgivare måste organisera verksamheten så att medarbetare kan vara föräldralediga.

Tvisteförhandlingen slutade i en överenskommelse som innebär att sjuksköterskan får ett skadestånd på 50 000 kronor. Tobias Bergin är nöjd med att det blev ett skadestånd, men anser att summan borde ha varit högre.

– Det är en standardsumma, som hade kunnat bli högre om medlemmen hade blivit lovad både tjänsten och en högre lön. Men så långt kom de aldrig i samtalet.

Vad vet du om dina rättigheter när du har en bebis i magen? Gör Vårdfokus snabbtest.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida