semestertips

Från stärkt krage till kortkort

1969 måste sjuksköterskestudenter bära vadlånga arbetsklänningar, vita förkläden och hårdstärkta kragar. På fritiden röker de, festar, demonstrerar och diskuterar Vietnamkriget. Tiden skildras i en utställning på Göteborgs universitet.

Janis Joplin hördes överallt och Pippi Långstrump spelades in som tv-serie. När Irma Lindström Kjellberg tänker på 1969 tänker hon på starka kvinnor. Men också en stark man: Olof Palme blev statsminister och var en av många som fördömde Vietnamkriget i hårda ordalag.

Kerstin Nilsson tänker på Woodstockfestivalen och dåtidens musik, på rymdkapplöpningen och att Sverige fick en andra tv-kanal, TV2.

Hårda stärkkragar

Irma och Kerstin var studiekamrater på sjuksköterskeutbildningen i Göteborg 1966-1969. De var i princip alltid klädda i uniform, vare sig de satt i klassrummet eller praktiserade på någon avdelning. När de började fick de tre klänningar, tolv förkläden, tre hellånga skyddsrockar, blazer, kappa och hatt. Och stärkkragar.

Irma Lindström Kjellberg framför utställningsplanscherna. Foto: Helena Mirsch

– De var hårda och skavde på halsen. Ett trix var att gnida in kragen med stearin från ett ljus för att den skulle bli lite mjukare, minns Irma.

I klassrummet kontrollerades avståndet från golvet till uniformens nederkant. Det skulle vara exakt 44 centimeter.

När Irma och Kerstin tog sin examen i oktober 1969 förändrades deras arbetsklädsel drastiskt i ett slag. De tidigare så strikta uniformerna som funnits länge bland sjuksköterskor byttes ut mot en kort vit rock – och inget mer.

Firar 50 år som sjuksköterskor

I år firar Irma och Kerstin och många med dem 50 år som sjuksköterskor. I en utställning på institutionen för vårdvetenskap vid Göteborgs universitet berättar de hur det var att läsa till sjuksköterska för ett halvt sekel sedan. Här finns planscher med bild och text samt ett skåp med dräkter, broscher och andra saker från den tiden.

Att utställningen blivit både snygg och intressant beror förstås också på att Jeanette Tenggren Durkan, som arbetar på institutionen, har en bakgrund som museivetare.

.

– Jag har jobbat med Irma länge och hört henne berätta så många häftiga historier om den här brytningstiden i sjuksköterskeutbildningen, så jag tänkte att det här måste vi ju bara få till, säger Jeanette Tenggren Durkan.

Irma och Kerstin var båda 19 år när de 1966 började på Sahlgrenskas sjuksköterskeutbildning tillsammans med 64 andra unga kvinnor. Antagningen bestod av tester och intervjuer i två dagar. Första dagen var det skriftliga prov: en naturvetenskaplig kunskapsdel, uppsatsskrivning och intelligenstest. Andra dagen var det intervjuer med psykologer och samtal med rektorn då man även fick besked om antagning.

”Vi var arbetskraft”

Utbildningen var direkt kopplad till sjukhuset och eleverna bodde inne på sjukhusområdet. De studerade och arbetade sex dagar i veckan – ofta långa dagar med jobb från morgonen fram till lunch och sedan lektioner hela eftermiddagen.

– Vi var arbetskraft. Om jag var sjuk ersattes jag av en undersköterska eller vårdbiträde. Det var en yrkesutbildning skräddarsydd för att vi skulle kunna börja arbeta på Sahlgrenska direkt efter examen, berättar Irma.

I utställningen beskriver de en utbildningsmiljö med sträng disciplin och hierarki. Att säga du var otänkbart och studenterna titulerades med ”syster”.

På elevhemmet bodde de två och två i ganska små rum med plats för sängar, skrivbord och garderob. Vid ingången satt vakter och kontrollerade både elever och besökare. I rummen fanns högtalarsystem där det ropades ut när besökare var tvungna att gå.

– Vi fick inte ha någon på rummet efter klockan 10 på kvällen. Vakterna ringde också för att väcka oss på morgnarna och det var ju bra för mig som var morgontrött. Egentligen hade vi det väldigt förspänt på elevhemmet med gratis boende och mat och en stark gemenskap, säger Irma.

Frigörelsen 1968

Men det fanns ju ett liv utanför Sahlgrenska också. Efter ett år ville Irma bort från kontrollen på elevhemmet och flyttade med några kurskamrater till ett boende på stan.

– 68-rörelsen gjorde att vi kunde frigöra oss lite. Reglerna om att det var obligatoriskt att bo på elevhemmet luckrades upp mer och mer.

1968 sveper en vänstervåg över stora delar av samhället. Unga studenter, författare, konstnärer och intellektuella engagerar sig politiskt inte bara här hemma utan också i de stora frågorna ute i världen. FNL-rörelsen samlar många i kampen mot USA:s krigföring i Vietnam. Det är rödvin och högljudda diskussioner på festerna, alla röker och gammalmodigt tantmode byts mot Mahjongkläder. Ett mode som Irma fortfarande älskar.

Helt andra arbetskläder

Så kanske är det inte så konstigt att när Irma och Kerstin tar examen i oktober 1969 sker en revolution även när det gäller sjuksköterskedräkten. Den strikta uniformen med sina vita förkläden och stärkta kragar försvinner och de går ut i arbetslivet i korta vita arbetsrockar.

Irma i den traditionella sjuksköterskedräkt som hon bar under hela utbildningstiden. Foto: Stina Kullberg.

– Det var ju helt i tidens anda att vi lämnade det gamla och traditionella bakom oss. Men så här i efterhand kan jag tycka att det var lite synd att jag aldrig fick skaffa den fina högtidsdräkten som tidigare generationers sjuksköterskor hade när de tog examen. Men den vackra broschen fick vi i alla fall och broschutdelningen finns kvar än i dag.

Nu, 50 år efter examen, är varken Irma eller Kerstin pensionärer på heltid. De har båda varit och är fortfarande djupt engagerade i yrket, i utbildnings- och forskningsfrågor. Och ingen av dem tycker att det var bättre förr.

Förändring till det bättre

– Jag måste säga att jag tycker vår sjuksköterskeutbildning är väldigt bra i dag. Jag gillar att sjuksköterskor kan ifrågasätta, fatta beslut och ta ansvar, säger Kerstin.

Att sjuksköterskeutbildningen har gått från att vara en praktisk yrkesutbildning till en akademisk utbildning med eget forskningsområde ser de som mycket positivt för sjuksköterskornas förändrade roll.

– Det sägs ofta att sjuksköterskor i dag inte kan någonting. Jo, det kan de – men de har helt andra kunskaper, säger Irma.

Om utställningen

Från stärkt krage till kortkort; Sjuksköterska -69
Producerad av Jeanette Tenggren Durkan, baserad på intervjuer av Lovia Aijmer.
Var: Göteborg, Sahlgrenska akademin, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Arvid Wallgrens backe, korridoren mellan hus 2 och hus 1. (Ingång genom hus 2, upp en våning till plan 2, gå mot hus 1.)
Öppettider: Vardagar under kontorstid.
Inträde: Fritt.
Kuriosa: Bakgrunden till planscherna är tyget Kärna, formgivet av Helena Henschen för Mah-Jong.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida