Lön

Här höjs ingångslönen till 30 000 kronor

Här höjs ingångslönen till 30 000 kronor
Genom att höja ingångslönerna med ett par tusenlappar hoppas Bengtsfors kommun locka nya sjuksköterskor. Arkivbild: Mostphotos

För att behålla och lyckas rekrytera nya sjuksköterskor har Bengtsfors kommun i Dalsland beslutat höja ingångslönerna till 30 000 kronor. Det är 5 000 kronor mer än vad en nyutbildad sjuksköterska får inom landstingsvården.

– Det är viktigt att få känna sig uppskattad för det arbete man gör vilket högre lön bidrar till, säger Mia Eliasson till tidningen Dalslänningen.

Hon arbetar som sjuksköterska inom hemtjänsten i Bengtsfors. Även om lönen inte betyder allt för henne så tycker hon att det är bra att ingångslönerna för sjuksköterskor nu höjs från 28 000 till 30 000 kronor i månaden.

Hoppas få fler kolleger

Inte minst hoppas hon att det ska leda till att tjänster som i dag är vakanta äntligen kan fyllas på. I Bengtsfors finns det i dag 17,5 heltidstjänster för sjuksköterskor. Många arbetar deltid. För att få full bemanning skulle det behövas ytterligare fyra till fem sjuksköterskor på heltid.

Inom fem år går fem av de nuvarande sjuksköterskorna dessutom i pension.

– Vi måste anpassa oss efter den marknad som finns. Att jobba som hemsjukvårdare är tuffare och mer självständigt än att jobba på ett sjukhus, säger personalchefen Andes Ahlin.

Högre löner i kommunerna

Enligt Dalslänningen ligger ingångslönerna på landstingets sjukhus i Älvsborg , Trollhättan och Uddevalla på cirka 25 000 kronor. I Bengtsfors får de 5 000 kronor mer.

När Vårdfokus inför sommaren 2016 gjorde en första-lönen-enkät låg de kommunala ingångslönerna i genomsnitt 2 000 kronor högre än i landstingen och regionerna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida