ingångslön

Studenter i Stockholm kräver 30 000 i ingångslön

Studenter i Stockholm kräver 30 000 i ingångslön
Milo Bescher läser femte terminen på sjuksköterskeprogrammet och är en av många studenter i Stockholm som nu kräver 30 000 i ingångslön.

På måndag hålls en manifestation i Stockholm där sjuksköterskestudenter kräver 30 000 i ingångslön. "Det är en rimlig nivå som vi kan nå, nu hoppas vi att uppropet sprider sig", säger initiativtagaren Milo Bescher.

Det var 2011 som studentupproret ”Inte under 24 000” startade. Då låg ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor på 20-22 000 kronor i landstingen. Efter ett tag höjdes kravet med ytterligare en tusenlapp.

Under det senaste året har det varit relativt tyst från rörelsen. En anledning är att de konkreta lönekraven nu är uppnådda och att lönerna sedan fortsatt klättra uppåt på en del håll. Men landet är splittrat, än i dag finns det nyutbildade som inte kommer upp i 25 000.

Höjer kravet rejält

– Vi tänkte att det är lika bra att ändra namn till vårt långsiktiga mål: Inte under 30 000. Det är där vi ska hamna, och då är det ingen idé att hålla på med någon tusenlapp hit och dit, säger Milo Bescher.

Han läser femte terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Karolinska institutet i Stockholm och ger sig ut på arbetsmarknaden efter årsskiftet. Han är en av initiativtagarna till den pånyttfödda rörelsen och den manifestation som hålls på Medborgarplatsen i Stockholm på måndag klockan 18.

– Vi uppmanar alla studenter i Stockholmsområdet att tacka nej till en lön under 30 000. Om vi håller ihop kommer arbetsgivarna förr eller senare säga ja. Redan i dag finns det arbetsplatser som ligger på dessa nivåer, exempelvis inom geriatriken och kommunen. Vi hoppas att det här sprider sig till övriga delar av landet, säger Milo Bescher.

”Dålig löneutveckling”

Han berättar att det finns flera förklaringar till att det nya kravet landade på 30 000 kronor. En del andra yrken med treårig utbildning har ingångslöner på den nivån. Han menar också att sjukhusen har bildat en kartell som sätter den individuella lönesättningen på spel, tidigare erfarenheter från vårdområdet ger inget lyft.

– Sen handlar det mycket om att löneutvecklingen för sjuksköterskor är dålig, den speglar inte alls den kunskapsresa vi gör inom yrket. Därför måste vi se till att ingångslönerna i stället hamnar på en rimlig nivå, det är det enda vi kan påverka på allvar genom att kollektivt säga nej.

Ert krav ligger ganska nära snittlönen för sjuksköterskor inom landstingssektorn. Ser du någon risk för ni väcker irritation hos yrkeserfarna kolleger?

– Nej. Vi hoppas att yrkesverksamma ska backa oss till hundra procent. Förhoppningen är att alla ska följa med i vårt lönelyft.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida