Bemanning

Här står sjuksköterskor i kö för att börja jobba

Här står sjuksköterskor i kö för att börja jobba
Johan Ellegård och Caroline Karlsson vid planeringstavlan på avdelning 63, Kava. Bild: Privat

För två år sedan flydde sjuksköterskorna och vårdplatser stängdes. Idag är bemanningen full och chefen oroar sig för att behöva säga nej till de som sökt jobb. Hur gjorde han för att nå dit?

För två år sedan hade avdelning 63, kirurgisk akutvårdsavdelning, Kava, på Norra Älvsborgs länssjukhus en kris. Mer än hälften av sjuksköterskorna, 16 personer, sa upp sig inom ett halvår. Avdelningen fick stänga vårdplatser och blev beroende av hyrsjuksköterskor.

I samband med det klev en av avdelningens egna sjuksköterskor, tidigare också sektionsledare, upp och blev avdelningschef, Johan Ellegård. Han har sedan dess tillsammans med arbetsgruppen lyckats ändra stämningen på avdelningen. Nu är bemanningen full och alla vårdplatser öppna sedan ett år.

Fler sökande än tjänster

Vårdavdelningen kan också skryta med att just nu ha fler sökande till tjänster än de kan ta emot.

– Ja, så är det faktiskt. Jag oroar mig lite för att behöva tacka nej till några, säger Johan Ellegård.

Han har några framgångsknep som han tror lett fram till dagens positiva situation.

– Vi har arbetat medvetet med stämningen. Vi vill ha känslan av att alla ställer upp för varandra. Som ny ska du kunna fråga vad som helst, få hjälp och bli bemött med respekt. Det är högt i tak här.

Som ny chef i början av 2016 satsade han mycket på att själv vara synlig och närvarande, finnas till hands, hjälpa till och svara på frågor.

– Jag vill föregå med gott exempel. Jag skulle aldrig stänga dörren in till mig. Jag kanske har några viktiga arbetsuppgifter, men inte lika viktiga som personalen som arbetar direkt med patienterna.

När vännerna slutade

Caroline Karlsson arbetar som sjuksköterska på avdelningen sedan tre år tillbaka och har sett förändringen. När hon själv började kunde det vara tuff belastning på sjuksköterskorna.

– Vi kunde ansvara för tio patienter var, men vi hade alltid stöd och någon att fråga. Sedan blev situationen värre, och det hände att även jag funderade på att sluta när flera vänner slutade, men samtidigt är jobbet här så roligt, säger hon.

Hon blev kvar och är idag glad över det.

– Jag har fått gå flera utbildningar, så var det inte alls tidigare. Jag gillar Johans ledarstil för att han är lyhörd och lyssnar. Man får gehör för det man tar upp och han tar tag i det och säger inte bara ”vi får kolla på det” och försvinner. 

Utveckling och utbildning

Nu har Caroline Karlsson en delad tjänst som utvecklingssjuksköterska och driver projekt för att förbättra vården, som att arbeta med risker för trycksår och fall.

Samtidigt följer hon och kollegan behovet av utbildning på avdelningen. Utveckling och utbildning är chefen Johan Ellegårds andra knep.

– Vi har anställt många unga, nyexaminerade sjuksköterskor. De behöver fylla på sina kunskaper från sjuksköterskeutbildningen med allt som är specifikt inom kirurgi. Men alla trivs bättre som får utvecklas.

Därför har uppdragsutbildningar tagits fram i pre- och postoperativ omvårdnad i samarbete med högskolan Väst. Dessutom går en sjuksköterska specialistutbildningen inom kirurgisk omvårdnad med bibehållen lön, och en till ska snart börja.

Förutom stämning, trivsel och utveckling, lyfter Johan Ellegård fram det välfungerande teamarbetet.

– Läkarna vet att många sjuksköterskor är nya och dessutom är det ofta studenter med. Frågan är fri även här och ronden får ta tid och är lite undervisande ibland. Läkarna är också medvetna om vad konsekvenserna blev när många sjuksköterskor slutade för två år sedan. Då måste man förändra och inte fortsätta som man alltid gjort.

Studenter rondar tillsammans

Avdelningen har också utsetts till utbildningsavdelning och där rondar läkarstudenter och sjuksköterskestudenter tillsammans med stöd av handledare.

Johan Ellegårds chef Maria Wiksten Ericsson vill lyfta fram hur han tillsammans med personalen lyckats få skutan att vända.

– Genom hårt arbete, kreativa idéer och gott arbetsklimat är avdelningen fullbemannad. Ingen arbetstidsförkortning, inga högre löner, ingen utökad bemanning och ändå har Johan Ellegård med sitt ledarskap gjort det möjligt, skriver hon i ett mail till Vårdfokus. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida