Sörmland

Högre löner och karriärtjänster ska få sjuksköterskor att stanna

Högre löner och karriärtjänster ska få sjuksköterskor att stanna
På bland annat Mälarsjukhuset hoppas Vårdförbundet och arbetsgivaren att personalflykten ska hejdas genom bättre löner för erfarna sjuksköterskor och införandet av nya karriärtjänster.

Landstinget i Sörmland och Vårdförbundet presenterar åtgärdspaket gemensamt. Men fortfarande oklart hur det går med arbetstider och grundlönen. 

I fredags möttes Vårdförbundet och landstinget Sörmland för att diskutera den kaotiska situation som uppstått på såväl Mälarsjukhuset som Nyköpings lasarett. I dag avslöjades vad de kommit överens om.

  • 45 tjänster som vårdledare införs för att ge erfarna sjuksköterskor nya möjligheter att göra karriär.
  • Erfarna sjuksköterskor som arbetat inom landstinget sedan 2013 eller tidigare ska få högre löner
  • Bemanningsassistenter införs.

– Vi tror att dessa åtgärder dels kommer underlätta rekrytering av sjuksköterskor, dels få befintlig personal att stanna kvar och på så sätt kan arbetsmiljön förbättras, säger Marie Stenbäck, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Sörmland i ett gemensamt pressmeddelande som skickats ut från landstinget.

I samma pressmeddelande säger personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) att situationen med stängda vårdplatser och överbeläggningar är besvärlig och att det avtal som nu slutits med Vårdförbundet är en tydlig signal på hur allvarligt politikerna ser på situationen,

Vårdfokus har nyligen i en granskning visat att Mälarsjukhuset i Eskilstuna saknar minst 70 sjuksköterskor och att sjukhuset har flest överbeläggningar i hela landet.

På Nyköpings lasarett har sjuksköterskorna på akutkliniken i ett öppet brev till hälso- och sjukvårdsledningen, landstingspolitikerna och akutklinkens chefer beskrivit hur den otillräckliga bemanningen lett till kaos och att patientsäkerheten är hotad. De har krävt arbetstidsförkortning, höjda grundlöner och en bättre löneutveckling.

På den senare punkten har personalen krav på åtgärder hörsammats, men i det nya avtalet sägs ingenting om grundlönen och arbetstiderna. Hur stora löneökningar det handlar om framgår inte heller av parternas gemensamma pressmeddelande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida