Innovation

Hon tröttnade på att lägga sprutorna på patientens mage

Hon tröttnade på att lägga sprutorna på patientens mage
Sophia Westerberg är ny som uppfinnare, men erfaren som anestesisjuksköterska på Skånes universitetssjukhus. Bordet Hedda skjuts lätt in under ett armstöd eller patientbädden. Bild: Jonas Möller

Som anestesisjuksköterska är Sophia Westerberg van att sätta nål utan att ha någonstans att lägga sprutfatet. Utom på patienten. Men en dag fick hon nog och rusade ut i kartongförrådet och byggde en egen prototyp.

14 februari 2020

Mycket beror på att Sophia Westerberg och hennes barn gillar att pyssla. De bygger djur, hus och allt möjligt av gamla kartonger, pet-flaskor och toalettpappersrullar.

Annars kanske hon inte kommit på att använda det material som fanns till hands den där dagen när hon ilsknade till.

Sophia Westerberg har jobbat som anestesisjuksköterska på Skånes universitetssjukhus i Malmö i stort sett hela tiden sedan hon blev klar 2006.

Jobba som stickhjälp

När en ny patient kommer till operationssalen börjar Sophia Westerberg med att hälsa och koppla upp övervakning av vitala parametrar. Efter en kort intervju, om sjukdom och allergier börjar det bli dags att sätta en första infart.

– Men man har aldrig någonstans att lägga sina grejer. Oftast blir det att man lägger sprutfatet med infart och förband på patientens mage, eller någon infusionspump. Men det är lätt att de ramlar ned, säger Sophia Westerberg.

Söva inför röntgen

Så är det varje dag på operationsavdelningen, och även när anestesiteamet springer på larm till akuten eller söver på röntgen. När de går som stickhjälp på vårdavdelning är ofta patientens sängbord fullt, och stickgrejerna kan hamna på matbrickan.

– Plötsligt en dag tröttnade när jag när jag bad patienten om ursäkt. Jag tänkte att det måste gå att hitta en lösning. Jag rusade ut i kartongförrådet och började tejpa ihop ett eget avlastningsbord. Jag tänkte att ”så här kan det se ut”.

Hon förstod direkt att det skulle behöva vara en enkel design, att hon inte var rätt person att uppfinna nya skenor eller fästen till operationsbordet.

Sedan kom hon att tänka på att Ulrika Björck från regionens innovationsavdelning varit på besök på lunchen veckan innan. Hon hade peppat personalen att fundera ut egna uppfinningar och konkreta lösningar på problem i vården.

Lätt att torka av

De började jobba ihop för att ta fram det lilla avlastningsbordet. Sophia Westerberg tog också kontakt med hygiensjuksköterskan, för att prata om vilka material som gick att torka av och var hållbara.

Ulrika Björck tog fram en prototyp i ett lämpligt plastmaterial. Kollegerna på anestesin fick testa hur det fungerade, och de gjorde några justeringar i utformningen.

Sedan fick även några studenter inom produktdesign komma med inspel.

– Men där märkte man att de inte arbetar kliniskt. För det slutade med att vi inte ändrade utifrån deras förslag. De gjorde bra försök, men det märks när man inte jobbar på golvet och förstår problemet.

Ska få betalt årligen

Innovation Skåne tog kontakt med ett företag som börjat tillverka och sälja produkten. Sophia Westerberg har ett avtal, och ska få en viss ersättning årligen.

– Det har fungerat så bra med innovation Skåne, jag kan vara idéspruta och sedan luta mig tillbaka, för de hjälper till med det praktiska.

Nu ser hon fler och fler användningsområden för bordet. Anestesipersonalen har samma problem med brist på plats att lägga laryngoskopet och trachealtuben som de använder för att intubera, och kufftrycksmätaren när patienten är sövd.

– Min avdelning har gjort en första beställning, så nu är mina kolleger lite otåliga och frågar mig när borden kommer. De säger att idén är så smart, och frågar varför vi inte kommit på den tidigare. Jag hoppas bordet kommer underlätta och göra nytta.

Det lilla avlastningsbordet, eller brickan, har nu fått ett produktnamn. Vad passade bättre då än att döpa det efter familjens pysseltjej nummer ett, Hedda.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida