arbetsskor

Ergonomen: Därför behöver vårdpersonal bra arbetsskor

Ergonomen: Därför behöver vårdpersonal bra arbetsskor
Vårdpersonal går och står mycket i jobbet. Då kan det behövas skor som ger stöd och stötdämpning åt fötterna. Foto: Getty images

Med dåliga skor på sjukhusens hårda golv riskerar du att få ont i knän, höfter och rygg. Här tipsar ergonomen Eva Bergström Jangdin om vad du bör tänka på när du skaffar nya arbetsskor.

Hur många kollegor har du med begynnande hälsporre, uttrampad hälkudde och/eller hälseneproblem? Hälen är ofta – men långt ifrån alltid – den första kroppsdelen som tar stryk när man går länge och mycket i dåliga skor på hårda golv. Det beror bland annat på att hälen är först att ta emot vår tyngd när vi går och springer. Tre gånger kroppsvikten vid gång och fem gånger kroppsvikten vid löpning.

– Står man över 70 procent av sin arbetstid så är skorna en av de viktigaste faktorerna ur belastningssynpunkt. Besvären fortplantar sig uppåt. Belastningsskadorna kan sätta sig i knän, höfter och ländrygg. Det är inte bara fötterna som drabbas, som man lätt tänker, säger Eva Bergström Jangdin, ergonom och legitimerad fysioterapeut vid Ergo innovation Sweden AB som tidigare samarbetat med en stor skyddsskotillverkare i Sverige.

Några av de yrkesgrupper som står och går mycket på hårda golv är industri-, lager- och vårdpersonal. Att det på lagren och i industrin ofta är en självklarhet att arbetsgivaren står för skorna, medan vårdpersonalen generellt får stå för sina själva är ett huvudbry för Eva Bergström Jangdin.

Viktig arbetsmiljöfråga

– En skyddssko ska inte bara skydda mot andra föremål, den ska också skydda mot belastningsskador. Det pratar jag mig varm om med arbetsgivarna jag möter, säger hon.

Eva Bergström Jangdin, ergonom och leg. fysioterapeut. Foto: Privat.

Vårdgolven kan dessutom vara svåra att göra mer stötdämpande med mattor och så vidare, då det måste gå att rulla sängar, rullstolar och medicinsk utrustning över dem. Då behöver det mjuka – svikten – finnas i skon.  Men om man har en för mjuk sko, då sjunker man ner med foten, och får inget biomekaniskt stöd. Där behöver skorna stå för kroppens första stötdämpning. Eva Bergström Jangdin ser skorna som en arbetsmiljöinvestering.

– Om man börjar prata om vad sjukfrånvaro kostar – så är det ingenting mot för vad sjuknärvaron kostar. Att man inte kan prestera fullt ut för att man har ont. Då tycker jag att arbetsskorna borde höra till arbetsmiljöinvesteringarna.

Skönast inte alltid bäst

Många som står för sina egna arbetsskor väljer att ta slit och släng-skorna som inte duger hemma längre. Men där borde man tänka tvärtom, säger Eva Bergström Jangdin och varnar för fler fallgropar i valet av arbetsskor.

– De skor du går i åtta timmar om dagen, är de viktigaste du har. En bra sko är inte alltid den som känns skönast att sticka foten i. Man tror att ju mjukare och lättare en sko är, desto mer ergonomisk är den. Men det stämmer inte. Till exempel är det ofta ingen stabilitet i de jättelätta sneakers som är poppis i dag. De är alldeles för mjuka, säger hon.

Går det inte att bara träna bort problemen och smärtorna? Tyvärr är det inte så enkelt.

– Vi är egentligen skapta för att gå barfota i naturen på olika hårda underlag och träna fötterna. När man nu går på hårda golv hela dagarna – då kan man inte gå barfota längre. Då behöver man ha skor som hjälper oss med dämpningen och stöd i hålfoten, säger Eva Bergström Jangdin.

Evas checklista – Tänk på detta när du köper arbetsskor:

Var böjer sig skon? Den ska böjas vid stortåns grundled. Inte i mitten av skon.

Se till att skon är vridstyv och inte går att vrida runt som en disktrasa.

Skon ska ha en stabil hälkappa.

Snörning eller kardborrknäppning – så att skon sitter bra på foten och inte glider runt.

Skon ska ha stötdämpningssvikt i yttersulan och stöd i valvet/hålfoten.

Yttersulan ska ha bra grepp på hala underlag

Bra hygien. I vården och livsmedelsbranschen är det också viktigt att skorna går att tvätta av. Tillverkaren måste berätta vilken typ av skinn som finns i skon, att de går lätt att rengöra.

Ställ frågor till de som kommer och säljer skor på jobbet. Fråga ergonomerna i vården och/eller företagshälsovården om tips och råd.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida