Utbildning med it-teknik

I Lund lärs strålbehandling ut med hjälp av virtual reality

I Lund lärs strålbehandling ut med hjälp av virtual reality
Med den nya simulatorn kan studenter och personal titta in i patienten och se hur strålningen slår mot tumörområdet i förhållande till den friska vävnaden.

I fredags invigdes Sveriges första strålningssimulator där studenter och personal kan lära sig hantera avancerad strålningsutrustning samtidigt som de med 3D-glasögon kan titta in i patienten för att se hur strålningen påverkar såväl de sjuka som friska organen.

– De första studenterna som testade simulatorn blev överväldigade, säger Jan Degerfält i en kommentar till den nya simulatorn.

Han är ansvarig för den uppdragsutbildning vid Lunds universitet som driver vidareutbildningskurser i strålbehandling för ST-läkare, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor från hela landet.

Vert, Virtual environment for radiotherapy training, är en avancerad tredimensionell strålningssimulator som kan göra allt som en vanlig behandlingsapparat kan göra, förutom att avge riktiga strålar.

I hela världen finns det ett hundratal Vert, men den som i förra veckan installerades i strålhuset på Skånes universitetssjukhus i Lund är den första i Sverige.

Fram till nu har det ofta varit svårt för studenter och personal att träna strålningsteknik i ett eget tempo eftersom de bara har haft tillgång till den strålningsutrustning som används kliniskt på patienter, och där är schemat oftast mycket pressat.

En annan fördel med den nya virtuella simulatorn är enligt Jan Degerfält att nya behandlingstekniker kan testas ordentligt i förväg innan de börjar användas kliniskt på patienterna.

I framtiden tror han även att Verten kan komma att användas i utbildningssyfte för patienter som ska strålbehandlas, så att de kan känna sig mer trygga inför behandlingen.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida