Intensivvårdsplatser för barn stängda över hela landet
Det råder akut brist på vårdplatser för de allra sjukaste barnen i Sverige. Bristen på sjuksköterskor gör att en fjärdedel av det fåtal platser för intensivvård som finns i landet är stängda. Under förra året fick minst sex barn skickas till andra länder för att få intensivvård.
Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.
I dag finns det intensivvårdsavdelningar på fyra sjukhus i Sverige: i Lund, Göteborg, Uppsala och Stockholm. Tillsammans har de 37 platser. Av dessa är för tillfället endast 27 öppna eftersom det inte finns tillräckligt med personal att bemanna fullt ut.
Det innebär att det snabbt blir överbelagt på de avdelningar som finns. När det är fullt på alla fyra samtidigt tvingas personalen ringa runt till sjukhus i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Under 2016 vårdades minst sex svenska barn utomlands eftersom det inte fanns några vårdplatser tillgängliga för dem här hemma.
Kan inte öppna på Nya Karolinska
På Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm var det tänkt att intensivvårdplatserna skulle utökas, från 8 platser på Astrid Lindgrens barnsjukhus till 15 i det nybyggda sjukhuset. Så blev det inte. I stället slutade det med 10 platser, men eftersom det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor kan man bara hålla 7 av dessa öppna. Bland annat därför att lokalerna är byggda på ett sätt som kräver högre bemanning.
Så här ser det enligt DN ut just nu på landets barnintensivvårdavdelningar:
- På Nya Karolinska i Stockholm är 7 av 10 platser öppna.
- På Sahlgrenska i Göteborg är 10 av 12 platser öppna.
- På Skånes universitetssjukhus i Lund är 7 av 11 platser öppna.
- På Akademiska sjukhuset i Uppsala är 3 av 4 platser öppna.