Sjuksköterskebristen

Juristen: Inga formella hinder att läkare gör sjuksköterskors jobb

Juristen: Inga formella hinder att läkare gör sjuksköterskors jobb
Carita Fallström är förbundsjurist på Vårdförbundet.

Det finns inga legala hinder mot att icke legitimerade underläkare utför sjuksköterskeuppgifter. Det konstaterar Vårdförbundets jurist Carita Fallström efter att Mölndals sjukhus bett läkarstudenter att hoppa in som sjuksköterskor i sommar.

– Det finns inga formella möjligheter för läkarstudenter att arbeta som sjuksköterskor. Däremot kan de jobba som underläkare och utföra sjuksköterskors uppgifter. Uppgifterna i sig är inte skyddade, säger Carita Fallström.

Som Vårdfokus berättade i fredags har läkarstudenter som går tionde terminen erbjudits att söka sommarvikariat på medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. De ska anställas som läkare men arbeta som sjuksköterskor.

Blev förvånad

Sjuksköterskan Carina Rutgersson, som är förtroendevald på kliniken, fick höra nyheten av Vårdfokus. Hon blev överraskad av beskedet och kunde inte förstå hur det ska gå till. Förutom att det krävs legitimation för att få arbeta som sjuksköterska är också själva yrkestiteln skyddad.

Inte ens den som är sjuksköterskestudent kan vikariera som sjuksköterska. De undantagsregler som tidigare gällde för att anställa sjuksköterskestuderande som vikarier upphävdes av Socialstyrelsen den 1 januari 2016.

Läs också: Inget jobb utan leg

Det ansågs inte patientsäkert. Inte ens den som gått klart utbildningen och bara väntar på sin legitimation får arbeta som sjuksköterska.

Förordnande som läkare

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är det dock fullt möjligt för den som har gått klart termin nio på läkarlinjen att arbeta som underläkare, utan legitimation men på förordnande av verksamhetschefen.

Och det är just så man har tänkt att lösa det i Mölndal. Studenterna anställs alltså inte som sjuksköterskor utan som läkare som ska utföra sjuksköterskans arbetsuppgifter. Det vill säga allt från att administrera läkemedel till att ta prover och lägga om sår.

Men den som arbetar som underläkare under sin utbildning har ännu inte fått någon legitimation. Kan de då ändå utföra arbetsuppgifter som det normalt krävs sjuksköterskelegitimation för?

– Ja. När du har ett förordnande som underläkare har du i princip samma behörighet som en legitimerad läkare. Det innebär att du då också kan göra allt det som en legitimerad sjuksköterska får göra, säger Carita Fallström.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida