Nya Karolinska

Sjuksköterskorna är för få för enkelrum

Sjuksköterskorna är för få för enkelrum
Bristen på sjuksköterskor har varit känd sedan länge, enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud på Nya Karolinska. Illustration: White Tengbom

Sjuksköterskorna på Nya Karolinska är lättade över att enkelrummen på barnintensiven nu byggs om till dubbelrum — en månad innan öppning.

13 oktober 2016

Nya Karolinska, NKS, i Solna utanför Stockholm öppnar om en månad och redan nu gör bristen på sjuksköterskor att man måste tänka om. På barnintensiven görs enkelrummen om till dubbelrum, med en förbindelse mellan rummen.

Känt sedan länge

Vårdförbundets huvudskyddsombud Eva Håkanssonberättar att det har varit känt sedan länge att bemanningen inte räcker till för enkelrum.

– Vi har insett det här sedan tidernas begynnelse och våra medlemmar har varit oroliga för att behöva vara ensamma på enbäddsrum utan att ha någon kollega att samråda med. De är lättade över beslutet att göra en förbindelse mellan rummen, säger hon.

Beslutet om ombyggnaden kom snabbt – och sent. I gårdagens Dagens Nyheter säger chefläkaren för Nya Karolinskaprojektet att barnintensivens temachef för ett par veckor sedan sagt att det behövs fler sjuksköterskor och att programkontoret nu beslutat om förbindelsen mellan rummen.

Hotar patientsäkerheten

Nyckeltalet är så lågt att det inte finns en sjuksköterska per barn och att då ha enkelrum innebär risker för patientsäkerheten.

– Det finns ingen enskild yrkesgrupp som har så stor betydelse för antalet vårdplatser som sjuksköterskor och alternativet till att göra om rummen är att stänga vårdplatser, vilket vore sämre ur ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Eva Håkansson.

I dagsläget har Karolinska universitetssjukhuset 8 till 10 barnintensivvårdplatser. Planerna för Nya Karolinska är att utöka till 15 platser. Men med tanke på personalbristen är målet nu snarast att upprätthålla de vårdplatser som finns i dag, skriver Dagens Nyheter.

Lönera lockar inte

Vårdförbundets huvudskyddsombud anser att ombyggnaden är ett riktigt beslut, både ur arbetsmiljö- och patientsäkerhetssynpunkt. Ett ännu bättre beslut vore att betala rimliga löner för sjuksköterskor med specialistutbildning, säger hon.

– Som det är idag slutar sjuksköterskor på Karolinska för att jobba inom primärvården, på bvc eller i kommunerna där de får högre lön, bättre arbetstider och mindre ångest. Det är helt fel av politikerna att styra lönerna så att specialistutbildning och ansvarsfulla jobb inte lönar sig. NKS ska erbjuda högspecialiserad vård, men kan inte betala rimliga löner till sina specialistutbildade sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida