karolinska huddinge

Kortare arbetstid lockar sjuksköterskor till akuten

Kortare arbetstid lockar sjuksköterskor till akuten
Om inte situationen på akuten på Karolinska Huddinge förbättras till den sista mars får sjukhuset betala en miljon kronor till Ivo.

Från 30 vakanser till 7 på en månad. Sänkt arbetstid har gjort det attraktivt även för erfarna sjuksköterskor att arbeta på akuten vid Karolinska Huddinge.

21 januari 2016

För att minska belastningen för sjuksköterskorna startade akuten ett projekt med förkortad arbetstid. Som Vårdfokus tidigare skrivit om innebär det sex timmar kortare arbetsvecka med bibehållen lön.Tanken var också att det skulle öka rekryteringen. Det har visat sig vara ett lyckokast berättar Liv Andersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

– Det har gett ett fantastiskt utfall och inneburit att akuten kunnat anställa även erfarna sjuksköterskor. Från att ha saknat över 30 sjuksköterskor fattas i dag sju, säger hon.

Hotas av miljonvite

Men akuten har fler allvarliga problem att ta itu med. Inspektionen för Vård och omsorg hotar med miljonvite om man inte lyckas öppna fler vårdplatser på sjukhuset så att patienterna inte blir liggande kvar på akuten.

Som Vårdfokus tidigare skrivit om är akutmottagningen vid Karolinska Huddinge hårt pressad. Sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser leder till hög arbetsbelastningen för personalen och långa väntetider för patienterna.

Ivo har den senaste tiden gjort flera inspektioner på akuten och nu sätter de ner foten ordentligt. Om ingenting händer senast den sista mars måste sjukhuset betala en miljon kronor i vite till myndigheten, skriver Svenska Dagbladet.

Stängda vårdplatser

Det är framför allt de långa väntetiderna som Ivo kritiserar. Med över 300 stängda vårdplatser på hela Karolinska sjukhuset riskerar patienterna att bli kvar orimligt länge på akuten. I beslutet skriver Ivo att flera patienter har fått övernatta på akuten vilket gör att patientsäkerheten kan hotas, rapporterar tidningen.

Vårdförbundets huvudskyddsombud Liv Andersson var den som larmade Ivo i somras och bad dem besöka akuten för att med egna ögon se hur ansträngd situationen var. Hon har inte sett Ivos senaste beslut om vite, men tror att det kan komma att sätta press på resten av Karolinska universitetssjukhuset att göra något åt de stängda vårdplatserna.

– En miljon kan låta mycket, men det är ingenting om man jämför med vad det kostar att riskera patientsäkerheten eller arbetsmiljön, säger hon till Vårdfokus.

 

 

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida