Flyktingkrisen

Malmö startar triagering på centralstationen

Malmö startar triagering på centralstationen
Ett stort antal flyktingar anländer varje dag till Malmö. Arkivbild: TT

Förutom att prioritera enskilda flyktingars vårdbehov ska vårdpersonalen hjälpa dem med att rengöra sår och lägga förband.

Varje dag anländer hundratals flyktingar till Malmö. Många är i behov av vård och vet av naturliga skäl inte vart de ska vända sig.

Fram till nu har Röda korset med hjälp av frivilliga läkare och sjuksköterskor funnits på plats utanför centralstationen och gjort vad de har kunnat för att plåstra om deras sår. De som har haft allvarligare åkommor har hänvisats till sjukhuset eller till primärvården.

Sjuksköterska gör bedömning

Men inom kort kommer även den offentliga vården att finnas på centralstationen. Ännu är det inte klart hur bemanningen ska se ut. Men enligt projektledaren Maria Blixt-Lindsjö blir det troligen en sjuksköterska och en undersköterska som tillsammans ska göra en första bedömning av vilken typ av sjukvård enskilda flyktingar har behov av.

Uppdraget kommer från Region Skåne som bestämt att det ska finnas någon på plats under de fyra närmaste veckorna. Hur det blir sedan beror på hur flyktingsituationen ser ut då.

Håller öppet kvällstid

Stora grupper asylsökande sitter just nu fast nere i Centraleuropa. När de väl släpps vidare över gränserna förväntas många ta sig till just Malmö.

Ofta bär de på olika typer av infektioner. Ibland behöver de sjukhusvård, ibland räcker det med att de får träffa en primärvårdsläkare.

Sedan tidigare håller en av vårdcentralerna i Malmö öppet efter arbetstid för att kunna ta emot asylsökande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida