lön

”Mina 14 år på neo betyder ingenting”

”Mina 14 år på neo betyder ingenting”
Specialistsjuksköterskan Jessica Söderlund har arbetat 14 år inom neonatalvården. Foto: privat.

I veckan har Vårdfokus rapporterat om att 16 av de mest erfarna sjuksköterskorna på neonatalavdelningarna vid Nya Karolinska och Danderyds sjukhus beslutat att säga upp sig. I ett öppet brev till cheferna uttrycker sjuksköterskan Jessica Söderlund sin förtvivlan.

Ilskan och sorgen är stor bland sjuksköterskorna på neonatalavdelningarna på Nya Karolinska i Solna och Danderyds sjukhus i Stockholm. I dag skickade en av dem ett öppet brev till sina närmaste chefer och till de ansvariga i ledningen. Så här skriver Jessica Söderlund, specialistsjuksköterska inom barn, NIDCAP-specialist på Danderyds Neo:

”Jag har gett kropp och själ till neo i 14 år. Jag har gett mitt allt för varje liten jag stött på och mött deras föräldrar med respekt och omsorg. Mitt motto har varit att se varje liten individ för den som den är, att hjälpa föräldrarna in i deras föräldraskap och hjälpa dem att känna den unika känslan i att bli förälder.

Att efter 14 år inte mötas med respekt eller förståelse utan någon form av tillmötesgående, får min själ att blöda. Det är inte såhär ”neo-livet” skall sluta…Att gå ner i lön som om inget hänt, bara svälja det…? Ingen skulle drabbas negativt av den nya modellen…ingen…utom en grupp…

Att säga upp sig – ja vi är ju alla utbytesbara. En liten knapp i ett spel är allt jag är och försvinner jag är det nog ingen som märker det ändå. 14 år av passion till neolivet…. med stora planer framför… och allt bara förgäves. Jag trodde aldrig aldrig att neolivet skulle sluta såhär… Jag trodde aldrig jag skulle bemötas på detta sätt.

Jag brinner för neo. Jag andas neo. Jag är neo! Men plötsligt bryts jag ner. Min låga släcks. Mina 14 år på neo betyder ingenting.

Det enda vi begär är att bli kompenserade så vi inget förlorar…. Men ingen hör…ingen ser. Kvar ligger bitarna efter mig. Jag brann för neo. Jag andades neo. Jag var neo.

Tar beslutet på måndag

Till Vårdfokus säger Jessica Söderlund att hon ännu inte har sagt upp sig. Beslutet tas när hon har fått all information hon har frågat efter.

? Ingen har sagt upp sig än, vi väntar till måndag. Men om vi inte får igenom våra krav kommer upp till 16 sjuksköterskor att gå, säger Caroline Rosenkvist, som är förtroendevald för Vårdförbundet.

Bakgrunden till konflikten är att Vårdförbundets Stockholmsavdelning och Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) hösten 2017 kom överens om ett nytt arbetstidsavtal som ska ge Vårdförbundets medlemmar hälsosammare arbetstider med mer tid för vila och återhämtning. Sedan dess har avtalet införts successivt inom regionens olika verksamheter.

Kräver 5 000 i kompensation

På neonatalavdelningarna har sjuksköterskorna kunna välja att arbeta efter de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet eller efter en så kallad tabellmodell som ger höga ob-ersättningar vid helgarbete och röda dagar.

När det nu är dags att införa det nya avtalet har de sjuksköterskor som arbetar efter tabellmodellen protesterat eftersom de kommer att förlora ekonomiskt. Som kompensation har de bland annat krävt att deras grundlön ska höjas med 5 000 kronor i månaden.

Vårdfokus har försökt att få en kommentar från Svante Norgren, temachefen för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska, men han har hänvisat till presstjänsten som dock inte har svarat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida