Lön

De mest erfarna lämnar neonatalvården i Stockholm

De mest erfarna lämnar neonatalvården i Stockholm
16 sjuksköterskor vid neonatalavdelningarna på Nya Karolinska och Danderyds sjukhus säger upp sig om de förlorar ekonomiskt på det nya arbetstidsavtalet. Arkivbild: Getty Images

Efter ett möte med arbetsgivaren har 16 av de mest erfarna sjuksköterskorna på neonatalavdelningarna på Nya Karolinska och Danderyds sjukhus beslutat att säga upp sig.

– Det värsta är känslan av att den erfarenhet och kompetens vi har skaffat oss genom alla år inte är värt något. Vi har vigt våra liv för de här barnen och deras familjer, säger Caroline Rosenkvist.

Hon är en av de många sjuksköterskor på neonatalavdelningarna på Nya Karolinska i Solna och Danderyds sjukhus i Stockholm som har hotat med att säga upp sig om arbetsgivaren inte ersätter dem ekonomiskt när det nya kollektivavtalet mellan Region Stockholm och Vårdförbundet införs nu på måndag den 1 april.

Inga löften

Sent i går eftermiddag fick sjuksköterskorna träffa ledningen. De var förväntansfulla på vad arbetsgivaren hade att komma med, men enligt Caroline Rosenkvist slutade det med att flera av dem satt och grät. Hon beskriver mötet som totalt intetsägande. Några löften om ekonomisk ersättning gavs över huvud taget inte.

Mötet med sjuksköterskorna leddes av temachefen för barn- och kvinnosjukvård på Karolinska. Han hänvisar till presstjänsten som inte har svarat på Vårdfokus frågor.

Caroline Rosenkvist tänker inte gå med på att få sin lön sänkt.

– Vi kämpar inte ens för att få högre lön, vilket vi egentligen borde göra. Vi kämpar bara för att behålla den lön vi har i dag. Det är helt absurt, säger Caroline Rosenkvist.

På mötet förklarade sjuksköterskorna att om inget mer händer i frågan säger de upp sig på måndag klockan 12.30. Totalt handlar det om 16 sjuksköterskor, varav de flesta, enligt Caroline Rosenkvist, har lång – upp till 30 års – erfarenhet av neonatal intensivvård. Själv har hon arbetat inom neonatalvården i tio år.

Nytt avtal

Bakgrunden till konflikten är att Vårdförbundets Stockholmsavdelning och Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) hösten 2017 kom överens om ett nytt arbetstidsavtal som ska ge Vårdförbundets medlemmar hälsosammare arbetstider med mer tid för vila och återhämtning. Sedan dess har avtalet införts successivt inom regionens olika verksamheter.

På neonatalavdelningarna har sjuksköterskorna kunna välja att arbeta efter de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet eller efter en så kallad tabellmodell som ger höga ob-ersättningar vid helgarbete och röda dagar.

När det nu är dags att införa det nya avtalet har de sjuksköterskor som arbetar efter tabellmodellen protesterat eftersom de kommer att förlora ekonomiskt. Som kompensation har de bland annat krävt att deras grundlön ska höjas med 5 000 kronor i månaden.

Arga även på Vårdförbundet

Det är inte bara arbetsgivaren sjuksköterskorna är arga på. Ilskan riktas också mot Vårdförbundet.

– Jag förstår inte hur man kan ha trott att en arbetstidsmodell ska kunna passa alla olika enheter inom hela regionen. Det är helt ofattbart, säger Caroline Rosenkvist som själv är förtroendevald för Vårdförbundet på sin arbetsplats.

Gunilla George, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, försvarar avtalet. Hon menar att det ger andra typer av belöningar än tabellmodellen. Exempelvis kortare veckoarbetstid.

Men hon har också varnat arbetsgivaren för konsekvenserna av att inte kompensera medlemmar som får ett sämre löneutfall när tabellmodellen ersätts. När Vårdfokus får tag på henne för en kommentar är hon på väg till ett möte med delar av ledningen på Nya Karolinska för att diskutera den situation som uppstått.

– Vi sitter hela tiden i diskussioner med ledningen om hur det här ska lösas, säger Gunilla George strax innan hon går in till mötet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida