Vårdorganisation

Minskat beroende av hyrläkare gav pris

Minskat beroende av hyrläkare gav pris
Maria Larm, enhetschef på Brunflo hälsocentral tar emot prischecken från Anna Granevärn, primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen. Foto: Sara Rönnberg

Brunflo har utsetts till årets hälsocentral av regionen. De klarade krisen då alla fast anställda läkare slutade. Sjuksköterskor, psykologer och fysioterapeuter klev fram och minskade beroendet av dyra hyrläkare.

30 oktober 2017

Patienterna gillar vården de får på Brunflo hälsocentral. Det visar Region Jämtland Härjedalens mätningar. Dessutom är Brunflo den hälsocentral som förbättrat sina resultat mest under året. Det gäller bland annat viktiga aspekter som kontinuitet och tillgänglighet för patienterna, samt patientsäkerhet.

– Det är fantastiskt glädjande. Det känns som en bekräftelse på att allt arbete vi gjort varit rätt, säger Maria Larm, enhetschef på Brunflo hälsocentral.

Sjuksköterskor sjukskriver

Vårdfokus har tidigare i år rapporterat om nytänkandet och de lite kontroversiella arbetssätten i Brunflo. Här sjukskriver sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer inom sina kompetensområden när de bedömt att en läkarkontakt inte är nödvändig.
Bakgrunden till det är att de följer patienterna i bygden kontinuerligt och ofta kan bedöma deras tillstånd lika bra som en inhoppande hyrläkare.

Men det var inte lättvindigt mottagningen bytte arbetssätt.

– Vi tvingades tänka nytt och vända på varje sten när vi stod utan läkare. Vi var tvungna att hitta nya arbetssätt för att kunna ta hand om våra patienter. Att bara ha ständigt nya hyrläkare, var inte tillräckligt patientsäkert.

Ställde krav på hyrläkarna

Det stora flödet av hyrläkare blev också mycket dyrt. Och vissa var mer intresserade av att fakturera än att leverera. Maria Larm började analysera vilken vårdkvalitet de olika hyrläkarna gav och ge dem feedback med vad som krävdes och när det fattades.

– Det har också varit en aspekt till att vi blev utnämnda till årets hälsocentral.

Brunflo hade år 2013 fyra fast anställda läkare, idag har de en som är fast knuten till hälsocentralen. Det har varit mycket svårt att rekrytera och även hålla kvar hyrläkare med kontinuitet.

Därför har också mottagningen utarbetat de så kallade Brunflo-dokumenten, med medicinska riktlinjer och arbetssätt, för att underlätta för de läkare som hoppar in.

Sjuksköterskemottagningar

– Nu när vi fått utmärkelsen har några hört av sig. Vi har också fått mycket uppmärksamhet för vårt arbetssätt från olika delar av landet. Idag vet jag faktiskt inte om vi skulle behöva så många fasta läkare längre, om vi hade möjlighet.

Alla yrkesgrupper på hälsocentralen arbetar idag på toppen av sin kompetens och chefen är generös med kompetensutveckling. Sjuksköterskorna driver olika självständiga mottagningar för patienter med diabetes, astma-kol eller högt blodtryck. De bedömer när läkarkontakt är nödvändig.

Dessutom bemannar de den dagliga lättakuten.

Läs också: De är först att sjukskriva

Göra något roligt för pengarna

– Våra patienter är trygga med att vi finns tillgängliga och ger vård med kontinuitet. I morse när jag tittade ut på lättakuten var där tomt. När patienter är trygga behöver de inte alltid komma hit akut.

Förutom äran ingår en prischeck på 50 000 kronor i utmärkelsen.

– Den ska vi använda till något roligt och givande för personalen. Alla här är så glada nu. Priset är ett kvitto på det vi jobbat så hårt med, säger Maria Larm, som själv är distriktsköterska.

Läs också: Ansvar för sjukskrivningar gav inte högre lön

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida