Hyrsjuksköterskor

Misslyckat stopp för hyrsjuksköterskor på Gotland

Misslyckat stopp för hyrsjuksköterskor på Gotland
Försöket att stoppa den skenande utvecklingen av kostsam hyrpersonal har misslyckats på Gotland. Arkivbild: Colourbox

I sommar har fler sjuksköterskor hyrts in till regionen jämfört med förra sommaren, trots hyrstoppet som infördes i våras.

Under flera år har antalet hyrsjuksköterskor ökat kraftigt inom Region Gotland. För att få stopp på den kostsamma utvecklingen infördes ett stopp för hyrsjuksköterskor i mars i år. Personal till akuten, barnavdelningen, psykiatrin och nattpersonal undantogs från stoppet.

Åt andra hållet

Men trots försöket att begränsa användningen av bemanningsföretag har antalet hyrsjuksköterskor inte minskat i sommar utan ökat, berättar Sveriges Radio, P4 Gotland.

Ann-Kristin Forsman, ansvarig för att beställa bemanningspersonal, berättar för radiokanalen att det i år exempelvis hyrts in omkring tjugo sjuksköterskor för att jobba natt på akutmottagningen. Förra sommaren var det en hyrsjuksköterska på akuten nattetid.

– Att införa ett stopp utan att ha en riktig plan, det tror inte jag funkar, säger Ann-Kristin Forsman.

Vill få ett stopp

En granskning som Vårdfokus gjorde i februari i år visar att landstingen betalade mer än någonsin för hyrsjuksköterskor förra året, 785 miljoner kronor vilket är en ökning med 400 procent på fyra år.

Sveriges kommuner och landsting har nu bestämt sig för att inleda ett nationellt samarbete för att försöka vända den här utvecklingen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida