Sexuell hälsa

Mottagning på nätet uppskattas av unga

Mottagning på nätet uppskattas av unga
Med ungdomsmottagning på nätet kan unga få hjälp och stöd direkt i telefonen. Arkivbild: Mostphotos

Nu förlängs projektet i Region Skåne som innebär att unga kan besöka barnmorska, sjuksköterska och kurator på nätet. Barnmorskan Susanne Martinsson gillar det nya arbetssättet.

Frågorna är ungefär samma som på den ordinarie ungdomsmottagningen: Har jag fått klamydia? Vilket preventivmedel är bäst för mig? Varför blöder jag så mycket när jag har mens? När barnmorskan Susanne Martinsson träffar ungdomar på on-linemottagningen kan de sitta många mil från varandra men ändå komma nära det som är viktigt.

Målet är att öka tillgängligheten genom att finnas där de unga finns – på nätet. 

– För en del kan det vara ett sätt att närma sig ungdomsmottagningen första gången om steget känns stort. En del har svårt att ta sig in till mottagningen om de bor långt bort och andra kanske inte får komma dit, då kan detta vara till stor hjälp, säger barnmorskan Susanne Martinsson.

Susanne Martinsson

Tidsbokade besök

Allt som behövs är ett mobilt bankid och appen från region Skåne. Ungdomarna kan också logga in via datorn. De bokar en tid och besöket sker sedan öga mot öga via skype.

Nätmottagningen är öppen mellan klockan 17.00-21.30 måndag till fredag. När Susanne Martinsson och hennes kolleger loggar in finns det ofta någon ungdom i det digitala väntrummet. Omkring åtta till nio besök per barnmorska blir det under en kväll. Antalet besök har ökat hela tiden. Sedan mottagningen startade i september har de haft över 100 unika besök och drygt 210 vårdåtgärder har utförts. 

Mottagningen bemannas av barnmorska, sjuksköterska och kurator. Barnmorskorna svarar på frågor om allt från blödningar och klåda i underlivet till preventivmedel och sexuellt överförbara infektioner. De kan förnya recept och boka in tider på någon av alla ungdomsmottagningar som finns i regionen. Unga som mår psykiskt dåligt kan få prata med en kurator direkt i stället för att vänta på en bokad tid. 

Når fler

Kvällspassen täcks av två nyanställda barnmorskor och av kolleger från de ordinarie ungdomsmottagningarna. Susanne Martinsson som arbetar vid ungdomsmottagningen i Hässleholm jobbar ungefär en kväll i veckan.

– Jag tycker det är roligt och det känns bra att nå unga som kanske inte hade nått fram till oss annars. Sedan skadar det inte om man som jag är lite teknikintresserad när man ska jobba via nätet på det här sättet. 

Mottagningen startade som ett tremånadersprojekt i början av september och förlängs nu ytterligare tre månader. 

­- Ungdomarna är jättenöjda. De säger det spontant efter samtalen och det framkommer även i den utvärdering som alla erbjuda att göra on-line efter att samtalet avslutats, berättar Susanne Martinsson. 

Tanken är inte att on-linemottagningen ska ersätta det fysiska besöket utan den ska fungera som ett komplement.  Susanne Martinsson säger att till exempel första besöket för preventivmedel och längre samtal om kroppen och om samtycke behöver ske på den ordinarie mottagningen. Det finns dessutom grupper som inte går att nå on-line, som de yngsta utan bank-id eller de som behöver tolk under samtalet. 

Fler regioner på gång

Ungdomsmottagning på nätet finns sedan tidigare i Västra Götaland, Region Örebro och Västerbotten. Regionerna Halland och Uppsala gör förstudier inför eventuell start. 

Sedan 2008 driver Stockholms läns landsting, på uppdrag av landets samtliga regioner och landsting, ungdomsmottagning på nätet, umo. Den fungerar som en plattform om sex, hälsa och relationer dit unga mellan 13-25 år kan vända sig för information. Det finns möjlighet att skicka in personliga frågor, dock utan skypemöjlighet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida