Arbetsmiljö

Nej till krav på kortare arbetstider

Nej till krav på kortare arbetstider
Region Skåne vill inte längre diskutera arbetstider med enskilda arbetsgrupper. Foto: Anders Olsson

Barnsjukvården i Helsingborg förbereder sig nu för konsekvenserna av en massuppsägning, enligt divisionschefen Steen Ekdahl.

Region Skåne har bestämt sig för att inte gå sjuksköterskorna vid barnkliniken på Helsingborgs lasarett till mötes i deras krav på kortare arbetstider, något som tidigare skett vid hot om uppsägningar, bland annat från barnmorskorna vid förlossningen i Helsingborg.

Sätter stopp

– Vi har gjort misstaget att föra den här diskussionen med enskilda arbetsgrupper och insett att det leder till orättvisa arbetsvillkor som späder på den dåliga arbetsmiljön. Vi vill föra den här diskussionen med Vårdförbundet, säger divisionschefen Steen Ekdahl och tillägger att han förstår sjuksköterskornas frustration.

Men de senaste lokala förhandlingarna med Vårdförbundet om kortare arbetstider för sjuksköterskor som jobbar dag och natt slutade i oenighet i våras. Enligt Steen Ekdahl finns inget nytt att diskutera. I stället inväntar Region Skåne resultatet av de centrala förhandlingarna som just pågår mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet.

Intensiva diskussioner

I nuläget är parterna väldigt tystlåtna om vad som diskuteras. Men det Vårdförbundet vill är att varje arbetad timme på natten ska räknas som 1,4 timmar.

När det gäller sjuksköterskornas arbetsmiljö inom barnsjukvården i Helsingborg tycker divisionschefen att de 16 extra tjänsterna som neonatalen, barnakuten och barnavdelningen under sommaren fått pengar till är en viktig förändring.

Sjuksköterskorna inom barnsjukvården har länge försökt få landstingsledningen att förstå hur ohållbar deras arbetssituation är och håller fast vid sitt krav på kortare arbetstider. 32 har sagt upp sig och försvinner precis före jul, vilket kommer att få stora konsekvenser för barnsjukvården.

Redan ansträngt

– Vi kommer att hantera konsekvenserna av massuppsägningen. Vi kommer med säkerhet att dra ner barnverksamheten i västra Skåne under en lång period och omfördela barnen till andra sjukhus i regionen, säger Steen Ekdahl.

Hur detta ska gå till har Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, svårt att se.

– Antalet vårdplatser är redan ansträngt som det är i dag, så hur det här ska sluta vet vi inte. Det här är ett resultat av att man faktiskt inte lyssnar på sin personal, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida